Myaleshia抄襲事件懶人包

1001 回覆
1015 Like 11 Dislike
獲 @myaleshia.copycat admin授權係度開post
Myaleshia呢個牌子相信大家唔多唔少都有印象
一路sell本地設計 係呢一兩年係ol界/學生屆都頗有名氣
開頭都覺得唔錯架 但係之後就比人發現好多款都抄款而且貨品價錢同質素嚴重不符
希望大家唔好再上當受騙 一齊罷買呢啲無良奸商推到佢地回應為止(連登仲有post話佢地扮黃 更加要嚴懲啦)
前幾日aleshia同ftm合作live 有好多絲打留言質疑原創性問題aleshia唔知係咪驚死賣唔曬啲貨即刻減價務求散貨
呢度會揭錄部分抄襲實錄 詳情請大家去翻 Instagram follow @myaleshia.copycat佢地好有心整理左好多證據 希望大家支持下
Aleshia其中一條best seller同SHEIN 9成9相似

SHEIN向來有貴價版淘寶之稱 質素都唔慌好
但人地總算有啲良心 一件200幾買款著一季都勉強可以
而Aleshia仲要抄人呢間「自家設計」紅色裙 原價賣緊$580價差三倍 究竟邊個抄邊個就自己諗啦
第二件抄Sandro

第二件又係抄足十足十 今次係抄sandro啊
Sandro 2018年既款 direct copy就變左aleshia 2019新款啦 大家睇路啦!
P.S. 其實sandro特價千零至二千一條裙絕對唔難買到 之前onthelist開倉仲要唔係1000 差幾百 買正版定翻版就你地自己揀啦
第三件今次到抄self portrait

2017年 self portrait春夏既ruffle top搖身一變就變左aleshia同年秋季嘅款式
仲要賣成$560抄人抄到咁都真係幾出色
第四件今次叫到抄得有新意啲啦 抄Valentino

原來myaleshia開業無耐 2017年已經開始抄襲
真係江山易改本性難移
Red Valentino 2017年款又係aleshia出現
唔知係咪一開店就諗住抄襲做賣點呢
第五、第六件今次勁啊施主一次過抄兩件

Aleshia年頭推出左new work collection
望下咁似既 原來係Club Monaco嘅2020春夏系列
一次抄兩件 真係慳水又慳力啊
第七件又抄Club Monaco

今次aleshia “classic”少少嘅裙
原來又係抄Club Monaco
裙擺位置 背面detial位都抄到一模模一樣樣啊nice!
留名
第八件又翻到老朋友懷抱 Self Portrait

今次呢款終於唔係抄到十足十啦
後面裙擺位話曬都有少少唔同架
呢款呢排都見好多kol著 真係不知不覺著左翻版啦
留名
第九件勁啊呢間 為港爭光啊

話說兩個店主 Rebecca同Connie 舊年以設計師名義參加Thailand Fashion Week
而呢兩位抄襲師就為大家帶來一系列抄襲名作
其中呢條裙就被踢爆係Nordstrom旗下品牌CHELSEA28 2018或之前嘅產品
抄襲扮原創帶住香港個名🇭🇰揚名海外 7出國際
今次大家真係記得多謝Connie姐同Rebecca姐啦
話咁快就黎到第十件啦Aleshia抄襲作品真係多到數都數唔曬啊

Aleshia2019年3月嘅款式又同老朋友Self Portrait 9成相似啦
由黑色腰帶、胸口位透明雪紡、手袖位、海草加星星布料無一樣嘢唔同啊不過費事抄得咁揚
你咁多星星 Aleshia就少啲星星啦
唔係咁都話唔係Aleshia原創啊嘛
第十一件伟大了我的国

所謂擁抱大灣區 「香港原創品牌」Aleshia當然明白呢個道理啦
所以今次抄襲對象就係偉大嘅淘寶啦
報料話呢件當時係入貨嘅 一路都sell話質素好好
點知一search淘寶就有啦 ¥169一件
Aleshia呢 轉個手就賣$800-980 (據聞係見好賣就再加價啦)
淘寶入貨 食水咁深講到賺錢呃客人Aleshia真係一馬當先 無人能及啊adore!
第十二件今次係Top

今次呢件top又同The Kooples一模一樣
刻意定巧合?自己諗下啦!
第十三件又回到老朋友SHEIN嘅懷抱啦

今次呢件不論質料定係裙襬位置嘅皺摺都好似啊
Aleshia個件領口稍微高少少 就賣$520
SHEIN就$200有找
究竟真相係咩呢 睇黎只有aleshia店主可以答到大家啦
第十四件Aleshia抄款真係表表姐 講到眼訓都未講完

今次呢件top又係copy and paste完成品✅
而今次咁好彩比Aleshia抄嘅係LOVERS+FRIENDS
星星pattern 雪紡手袖都一模一樣啊
第15件呢件係無得扮唔知款

話說有網友發現Aleshia2019年款式又又又同Threefloor撞款
Threefloor早係2018就推出左呢個款式
而細心嘅網友仲發現Aleshia其中一名店主Rebecca有like過Threefloor嘅呢個post
今次咪無得扮唔知人地出過囉
樓主有料
Credit 要比翻 @myaleshia.copycat 佢地好有心整理左證據比大家知道aleshia嘅真面目
其實點解要抄到款同色同細微位置都一鳩樣,細個冇學過抄功課?
插播下個廣告先請大家follow @myaleshia.copycat

https://instagram.com/myaleshia.copycat?igshid=gpb3tuy4oepx
佢地好有心 整理左好多抄襲嘅資訊
仲有寫信比被抄襲嘅牌子
https://forms.gle/ZyNp7DXrj5qL1ncL9
如果各位絲打搜集到其他證據 歡迎post係呢度 或者去佢地嘅google form報料
真心厚顏無恥重點係仲要強調自己原創設計
崑左唔少客做vip
啲款越出越多嘅同時越抄越多
嘩屌
佢仲要成5-600一條裙
屌屌屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞