十四歲開始睇易經,你問我答

364 回覆
24 Like 36 Dislike
點解會勾起咁既興趣?
試解釋天地否九四

不如你講唔明D咩?
原文意思係話有志之士應一同響應去拯救/解決個問題

不如你講下你點得出呢個解釋。否九四有啲難解,各家注解我都唔太滿意。
點解會勾起咁既興趣?

自問易經同我有緣,讀其他古書都無咁投入。
點睇周振甫嘅《周易譯注》?
試解釋天地否九四

不如你講唔明D咩?

不如你講下你點得出呢個解釋。否九四有啲難解,各家注解我都唔太滿意。

照原文解就個個都識啦,想像既野留番比你

按高亨注解,疇通壽,離訓附,祉訓福,睇完都唔覺解得通。
點睇周振甫嘅《周易譯注》?

我就係睇呢本書入門,好過由象數入手。
咁乜野係易經 ?

邊個寫/作 ?

作家寫於何時 ?
咁乜野係易經 ?

邊個寫/作 ?

作家寫於何時 ?

按易經所載歷史事件及人物,仲有用語,應該作於西周初年。
識唔識降龍十八掌?
建唔建議幫小朋友改名係易經到攞字?
你係邊到睇易經

易經得幾千字,用唔用都無所謂。買周易嘅注本就睇到易經。
識唔識降龍十八掌?

鍾意金庸
試解釋天地否九四

不如你講唔明D咩?

照原文解就個個都識啦,想像既野留番比你

按高亨注解,疇通壽,離訓附,祉訓福,睇完都唔覺解得通。

唔係唔通, 係比較符合古代既social context姐

我未理解到否九四呢句
巴打號稱五經無雙,詩、書、禮、春秋有否看過?

當然有讀過
巴打有料

留名先

當然有讀過

試各挑一篇闡述之
漢易 宋易 有何分別
點樣入門
巴打有料

留名先

漢易 宋易 有何分別

漢易講象數多,宋人都講象數,但宋人多左樣嘢,就係河圖洛書。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞