十四歲開始睇易經,你問我答

364 回覆
24 Like 36 Dislike
樓主啲用詞咁複雜

咪就係,

用翻2017既語言得唔得 ?

我見到係古問古答

以前d人係咪真係用翻呢d語言講野 ?
以前d人平時係咪用呢d語言對答 ?
認唔認同馮友蘭所講巜易經》係「占卜簡易手冊」?為何呢?
點睇fb一個自稱易經好勁,叫葉孤城既人?
易經有冇講風水?
少林藏經閣有冇易經借?掃地僧精通左未?
少林藏經閣有冇易經借?掃地僧精通左未?

嗰個係易筋經

第十五條點答

關生哲學概論
周易相信係作於殷周之際,殷人尚鬼,生活浪漫,周人務實,以民為本。唔知周易體唔體現到呢兩個民族既思想?
易經有冇講風水?

易經冇講風水,但係風水既慨念係源自易經。
屌 易筋經就話姐
有無睇過周錫䪖本注譯?
覺得點?
周易相信係作於殷周之際,殷人尚鬼,生活浪漫,周人務實,以民為本。唔知周易體唔體現到呢兩個民族既思想?

唔關事啊,因為賦與易經人文意義果個係孔子啊。伏羲畫八卦,文王演繹為謙六十四卦,周公作爻辭,然後到孔子作彖傳文言繫傳等,豐富左易理既部分。

第十五條點答

關生哲學概論

btw 善易者不占,易為君子謀果度,係講緊周易主要係帶出憂患意識,一樣事物發展到極致,必然會反彈,eg 亢龍有悔。後來司馬遷所講既見盛觀衰,范仲淹既先天下之憂而憂,都係呢個意思
你定性佢為一本占卜書?

其實我覺得應該用哲學眼光黎睇
同埋近期有個教授上堂講左細胞分裂同64掛既共同點 覺得好神奇

唔同意
我非常之反對呢類心態
最唔中意d中d人成日將易經推到去一個至高無上嘅境界,講到所有定律都靠佢解釋到,實則只係穿鑿附會

中國文化就係咁,成日有呢類好似好有意境好萬能嘅定律出現,但其實就格硬黎

因為佢連definition都無,連definition都唔準,點可以發展出嚴謹嘅推論

樓主點睇?

根本連易經自身嘅definition都係唔夠嚴謹,諸子百家只有名家講求邏輯,其餘都係得過且過,取其意境意象

又例如:
乾卦九三

有人話係:
君子終日乾乾,夕惕若,厲,无咎

有人話係:
君子終日乾乾,夕惕若厲,无咎

又有人話係:
君子終日乾乾,夕惕若,厲无咎

本身中文已經充滿ambiguity嘅問題
再放落易經呢d看似高深嘅讀物,點搞

查實中國好多學問都係冇model answer,所以易經歷朝歷代名家注解多不勝數,你睇到係咩就係咩,想搵定義丫model answer丫咁你一世都讀唔通架啦😂
例如乾卦九三,我既解法就係君子於九三爻得位而不得中,位處下卦之上多憂多懼,唯有終日堆頭苦幹,謹慎小心,因此雖然有危險而無大礙。用現實處境,即係你係間公司,得人賞識,做個經理仔,底層職員又唔係你,但係你又未到管理層咁高級,係一個最易出事既位置,而要更進一步,咪唯有更加努力,小心再小心囉。
易經有冇講風水?

易經冇講風水,但係風水既慨念係源自易經。

有冇啲咩源用到而家
你定性佢為一本占卜書?

其實我覺得應該用哲學眼光黎睇
同埋近期有個教授上堂講左細胞分裂同64掛既共同點 覺得好神奇

唔同意
我非常之反對呢類心態
最唔中意d中d人成日將易經推到去一個至高無上嘅境界,講到所有定律都靠佢解釋到,實則只係穿鑿附會

中國文化就係咁,成日有呢類好似好有意境好萬能嘅定律出現,但其實就格硬黎

因為佢連definition都無,連definition都唔準,點可以發展出嚴謹嘅推論

樓主點睇?

根本連易經自身嘅definition都係唔夠嚴謹,諸子百家只有名家講求邏輯,其餘都係得過且過,取其意境意象

又例如:
乾卦九三

有人話係:
君子終日乾乾,夕惕若,厲,无咎

有人話係:
君子終日乾乾,夕惕若厲,无咎

又有人話係:
君子終日乾乾,夕惕若,厲无咎

本身中文已經充滿ambiguity嘅問題
再放落易經呢d看似高深嘅讀物,點搞

易經好玩之處就係唔嚴謹
要嚴謹就唔係好岩讀易經
點入門好
依家幾歲?

盡量問返同易經有關既問題

問題有關囉
如果你宜家得14歲半
呢個post收得皮啦

易經呢家嘢,有人讀三年就讀通,有人讀三十年都係一舊雲,好睇資質,幾多歲唔太緊要

如果十三歲點睇?
邊本注本較好?

周易尚氏學、周易古經今注。

幾厚左右 過幾年想拎黎翻譯同比較經典
我Year4時有修易經
但完全唔明
靠死背筆記拎個B+

你就好,大學無易經比我讀

我大學時自己寫左個易經程式起卦(主要拎黎買股票),最近寫緊紫微
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞