十四歲開始睇易經,你問我答

364 回覆
24 Like 36 Dislike
周易係中國古人對世界構成的認識,類似西方認為地風水火四大元素構成世界。古人認為八卦八種元素的流動變化而去了解世界/社會的變化。無疑係具有神秘主義嘅色彩,但唔能夠話佢就係神秘主義,迷信。古人世界社會同現今完全唔同,我地亦好難理解古人世界觀,如果硬要攞現代角度同特色講周易,就唔全面。要講一定要符合時代文化背景,而唔係一味從西方哲學角度理解。

道教係有房中一門,但係講養生。古人有陰陽交合思想源起我唔知,但係單單有部分唔合理嘅地方就完全將一樣野貶低價值亦唔多合理。況且,我地去讀呢啲經典,除左接受新知識呢方面之外,亦要思考呢啲典籍嘅價值同定位。冇錯係有呢啲野,合唔合理,用唔用,係唔係正確咁用都睇人。

有啲長氣

口臭啦,我一直都無否定過世界觀,
或者通過周易理解古代社會,
因為研究世界觀唔係直接話套野係知識。
因為你可以質疑、質詢或指出局限。

依家處理緊個問題係:
有人話本書內容本身就係知識,
我就好想知知識基礎,方法係乜。
實驗、數理邏輯、田野考察?
如果乜都唔係,就唔叫係知識啦。

人生智慧同價值判斷係另一樣野。
周易係中國古人對世界構成的認識,類似西方認為地風水火四大元素構成世界。古人認為八卦八種元素的流動變化而去了解世界/社會的變化。無疑係具有神秘主義嘅色彩,但唔能夠話佢就係神秘主義,迷信。古人世界社會同現今完全唔同,我地亦好難理解古人世界觀,如果硬要攞現代角度同特色講周易,就唔全面。要講一定要符合時代文化背景,而唔係一味從西方哲學角度理解。

道教係有房中一門,但係講養生。古人有陰陽交合思想源起我唔知,但係單單有部分唔合理嘅地方就完全將一樣野貶低價值亦唔多合理。況且,我地去讀呢啲經典,除左接受新知識呢方面之外,亦要思考呢啲典籍嘅價值同定位。冇錯係有呢啲野,合唔合理,用唔用,係唔係正確咁用都睇人。

有啲長氣

依家處理緊個問題係:

我覺得啦,古代書都係一種經驗教訓嘅書,《周易.繫辭上》:“一陰一陽之謂道,繼之者善也,成之者性也。仁者見之謂之仁,知者見之謂之知。百姓日用而不知,故君子之道鮮矣。”
不如樓主寫幾篇文章有關易經

有啲長氣

依家處理緊個問題係:

我覺得啦,古代書都係一種經驗教訓嘅書,《周易.繫辭上》:“一陰一陽之謂道,繼之者善也,成之者性也。仁者見之謂之仁,知者見之謂之知。百姓日用而不知,故君子之道鮮矣。”

其實有咩好呦成堆小學雞咁
[quote]周易係中國古人對世界構成的認識,類似西方認為地風水火四大元素構成世界。古人認為八卦八種元素的流動變化而去了解世界/社會的變化。無疑係具有神秘主義嘅色彩,但唔能夠話佢就係神秘主義,迷信。古人世界社會同現今完全唔同,我地亦好難理解古人世界觀,如果硬要攞現代角度同特色講周易,就唔全面。要講一定要符合時代文化背景,而唔係一味從西方哲學角度理解。

有啲長氣

依家處理緊個問題係:

我覺得啦,古代書都係一種經驗教訓嘅書,《周易.繫辭上》:“一陰一陽之謂道,繼之者善也,成之者性也。仁者見之謂之仁,知者見之謂之知。百姓日用而不知,故君子之道鮮矣。”因為人已經習慣左,但係就冇去發問點解,唯有一啲人去總結呢啲經驗,就編成典籍。因此你話有咩實驗,考察,我答你唔到。但係古人對於事物的經驗總結考直觀的方法,唔係分析同深入理解,加上中國古代真係冇系統地串連佢地思想,有科學水平但冇科學思想,好難答到你啲咩。

仆街係咁禁錯發表回覆

有啲長氣

依家處理緊個問題係:

其實有咩好呦成堆小學雞咁

我都知衰,收唔到口
如果想做到有能力幫自己起卦占卜
可以點樣入門同做咩先

唔駛入門啊, 用銀仔咪囉三個銀, 掉六次, 公字分別係陽或者陰由你決定。
二陽一陰為陰
二陰一陽為陽
三陽為動爻由陽變陰
三陰為動爻由陰變陽

如是者六次你就會出到支卦, 至於解卦就要你對易經有一定既熟習先啦。

我出左支卦,係陰陽陽陰陽陰
求事業,幾時有突破升職加人工
求解
可以點樣入門同做咩先

唔駛入門啊, 用銀仔咪囉三個銀, 掉六次, 公字分別係陽或者陰由你決定。
二陽一陰為陰
二陰一陽為陽
三陽為動爻由陽變陰
三陰為動爻由陰變陽

如是者六次你就會出到支卦, 至於解卦就要你對易經有一定既熟習先啦。

我出左支卦,係陰陽陽陰陽陰
求事業,幾時有突破升職加人工
求解

當易經許願樹,易經幾時變到咁肉酸,咁大陣臭錢味
頭先邊個師兄係夢度幫我起卦
頭先邊個師兄係夢度幫我起卦
又話咩算埋周凱亮、藍可兒個啲研究下
易經難學難精,你點睇中醫入面用陰陽呢
做咩變咗占卜post ⋯
可以點樣入門同做咩先

二陽一陰為陰
二陰一陽為陽
三陽為動爻由陽變陰
三陰為動爻由陰變陽

唔係話3個銀仔個方法有問題咩??
巴打有用易經占卜
有冇覺得相比卦象
用筮草或者天圓地方銅錢去顯示卦象
占卜好需要感應?
係夠誠懇去問事自然會諗到d野?
多過淨解卦義?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞