十四歲開始睇易經,你問我答

364 回覆
24 Like 36 Dislike
點樣入門

高亨,黃壽祺
我一出世就識睇梅花易數
巴打號稱五經無雙,詩、書、禮、春秋有否看過?

當然有讀過

試各挑一篇闡述之

其為人也溫柔敦厚,詩教也;疏通知遠,書教也;廣博易良,樂教也;絜靜精微,易教也;恭儉莊敬,禮教也;屬辭比事,春秋教也。
樓主有冇靠易經中過六合彩?
點樣入門

讀開古文就睇高亨既書,無睇開就坊間是但一本都ok
同易筋經有咩唔同

無呀,唔想問易經呢類問題
漢易 宋易 有何分別

漢易講象數多,宋人都講象數,但宋人多左樣嘢,就係河圖洛書。

你個人研究邊面多 點睇
李鏡池
睇咗幾耐 ?

認真睇左兩年左右

咁而家16歲??

唔認真咁睇左十四年左右

咁即係30歲?

扮認真咁睇左三十年左右
漢易 宋易 有何分別

漢易講象數多,宋人都講象數,但宋人多左樣嘢,就係河圖洛書。

你個人研究邊面多 點睇
李鏡池

佢用甲骨文比對周易占辭,後人都應該咁做,可惜少人跟。李鏡池周易注本不及高亨注本。

當然有讀過

試各挑一篇闡述之

其為人也溫柔敦厚,詩教也;疏通知遠,書教也;廣博易良,樂教也;絜靜精微,易教也;恭儉莊敬,禮教也;屬辭比事,春秋教也。

荀子有云:「善為易者不占。」試解釋此話含意。(6分)

當然有讀過

試各挑一篇闡述之

荀子有云:「善為易者不占。」試解釋此話含意。(6分)

著眼點唔同,占卜係一回事,占辭當中嘅義理係另一回事。
依家幾歲?

盡量問返同易經有關既問題

問題有關囉
如果你宜家得14歲半
呢個post收得皮啦

易經呢家嘢,有人讀三年就讀通,有人讀三十年都係一舊雲,好睇資質,幾多歲唔太緊要

姐係你幾多歲?
我Year4時有修易經
但完全唔明
靠死背筆記拎個B+

咩意思,可以問易經問題?

用易經占卜,咪即係向易經發問,無理由向易經問呢類問題。有人誇到用易經睇股票走勢,睇唔睇到一回事,但我覺得好不敬。
我Year4時有修易經
但完全唔明
靠死背筆記拎個B+

你就好,大學無易經比我讀
試解釋天地否九四

不如你講唔明D咩?
原文意思係話有志之士應一同響應去拯救/解決個問題

不如你講下你點得出呢個解釋。否九四有啲難解,各家注解我都唔太滿意。

照原文解就個個都識啦,想像既野留番比你

按高亨注解,疇通壽,離訓附,祉訓福,睇完都唔覺解得通。

物不可以終否,否極一定泰來,但係通泰之世唔會天跌落黎,必需努力爭取。九四身為陽爻君子,本身就有帶領眾人達至通泰之世既使命,所以九四爻辭有命無咎。疇係指合眾人之力,離係指光明,祉係福祉。九四陽爻柔位,有才而能謙,所以可以配合九五上九既同德君子,一齊為左光明通泰既目標而努力啊。

用易經占卜,咪即係向易經發問,無理由向易經問呢類問題。有人誇到用易經睇股票走勢,睇唔睇到一回事,但我覺得好不敬。

你問完易經佢會點答你?
試解釋天地否九四

不如你講唔明D咩?
原文意思係話有志之士應一同響應去拯救/解決個問題

不如你講下你點得出呢個解釋。否九四有啲難解,各家注解我都唔太滿意。

照原文解就個個都識啦,想像既野留番比你

按高亨注解,疇通壽,離訓附,祉訓福,睇完都唔覺解得通。

物不可以終否,否極一定泰來,但係通泰之世唔會天跌落黎,必需努力爭取。九四身為陽爻君子,本身就有帶領眾人達至通泰之世既使命,所以九四爻辭有命無咎。疇係指合眾人之力,離係指光明,祉係福祉。九四陽爻柔位,有才而能謙,所以可以配合九五上九既同德君子,一齊為左光明通泰既目標而努力啊。

離同祉都係名詞?
上個sem東哲essay寫周易對現代人仲有冇意義
B撚咗

你問完易經佢會點答你?

你用銀仔問就用銀仔答你。
上個sem東哲essay寫周易對現代人仲有冇意義
B撚咗

你點講
《焦氏易林》坤之臨:「白龍赤虎,戰鬥俱怒」何解?
《焦氏易林》坤之臨:「白龍赤虎,戰鬥俱怒」何解?

未研究到焦氏易林咁深入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞