十四歲開始睇易經,你問我答

364 回覆
24 Like 36 Dislike
有無巴打可以講下潛龍勿用點解

用左咪等比人謀朝篡位囉
用人一定要用比自己蠢,否則他朝一日佢背叛你\暗地玩鳩你都唔知點應對

巴打有無睇過王引之經義述聞,第一則筆記就係講勿用點解

點解?有咩出入?講到咁神秘

咁又無神秘嘅,「勿用」係指唔可以有所行動,唔係解任用。

用左咪等比人謀朝篡位囉
用人一定要用比自己蠢,否則他朝一日佢背叛你\暗地玩鳩你都唔知點應對

咁潛龍姐係指自己?

用左咪等比人謀朝篡位囉

咁潛龍姐係指自己?

一般來講都係咁解,但睇返九二九五嘅龍都係指「大人」,類似我地所講嘅貴人,我懷疑潛龍唔係指占者自己,而係指貴人。

用左咪等比人謀朝篡位囉

咁潛龍姐係指自己?

一般來講都係咁解,但睇返九二九五嘅龍都係指「大人」,類似我地所講嘅貴人,我懷疑潛龍唔係指占者自己,而係指貴人。

咁聽落後者比較似,感覺係再高一個層次既解釋

用左咪等比人謀朝篡位囉

咁潛龍姐係指自己?

同埋最大嘅疑點係,有乜理由占者可以比喻為龍
多謝巴打勾起我條古書引
真係同易經有d緣
其實用西方討論方式
所謂唔理一切只求真既心理
情緒行先既人
好容易去到為吵而吵既狀態
好似走火入魔咁
用字造句輕浮自然令人煩躁
係試煉

利申 sci jj
覺得科學唔係絕對
硬係覺得易經事有qk
好正
睇左咁耐,可能我水平底下,都唔知搞乜

周易我覺得係周人對於天地構成的一種理解,等於西方古人認為地風水火四大元素構成世界。佢地呢種認識世界的方式,呢種詮釋係咪一種好科學嘅思維,恐怕未必,我地今人好難理解,亦未必能夠理解,但係要持一種全面嘅態度理解,而唔係單單從現代角度詮釋,要符合時代同社會轉變。一味靠西方思維理解中國古代思想,等於一味從華人文化思維了解鬼佬。
周易係中國古人對世界構成的認識,類似西方認為地風水火四大元素構成世界。古人認為八卦八種元素的流動變化而去了解世界/社會的變化。無疑係具有神秘主義嘅色彩,但唔能夠話佢就係神秘主義,迷信。古人世界社會同現今完全唔同,我地亦好難理解古人世界觀,如果硬要攞現代角度同特色講周易,就唔全面。要講一定要符合時代文化背景,而唔係一味從西方哲學角度理解。

道教係有房中一門,但係講養生。古人有陰陽交合思想源起我唔知,但係單單有部分唔合理嘅地方就完全將一樣野貶低價值亦唔多合理。況且,我地去讀呢啲經典,除左接受新知識呢方面之外,亦要思考呢啲典籍嘅價值同定位。冇錯係有呢啲野,合唔合理,用唔用,係唔係正確咁用都睇人。

有啲長氣
點樣學或有咩方法易入門
圖書館d書一黎深到死
好似加減都未識
就要我計條公式

用左咪等比人謀朝篡位囉

咁潛龍姐係指自己?

同埋最大嘅疑點係,有乜理由占者可以比喻為龍

龍係比喻, 係乾卦六爻皆陽既處境下都是龍, 取象於諸物為龍, 取象於自然為天, 有參贊天地化育之責。六爻分別係時位不同, 時位不同行止亦有不同, 初九係指有德而無位, 因此只能勿用, 孔子對於呢支爻都有引申, 所謂龍德而隱者, 不易乎世, 不成乎名, 遯位無悶, 所以初九既時意係你有才能冇時勢係不能有所作用, 可以作既就係不改變原則, 不為名譽所動搖, 不怨天尤人。
點樣學或有咩方法易入門
圖書館d書一黎深到死
好似加減都未識
就要我計條公式

咪去借本果D漫畫易經啊, 最簡單果種培養左個興趣先, 又或者傅佩榮果本樂天知命都好簡單, 到有左興趣同埋基礎再慢慢比較唔同名家既演繹囉。
如果想做到有能力幫自己起卦占卜
可以點樣入門同做咩先
可以點樣入門同做咩先

唔駛入門啊, 用銀仔咪囉三個銀, 掉六次, 公字分別係陽或者陰由你決定。
二陽一陰為陰
二陰一陽為陽
三陽為動爻由陽變陰
三陰為動爻由陰變陽

如是者六次你就會出到支卦, 至於解卦就要你對易經有一定既熟習先啦。
可以點樣入門同做咩先

唔駛入門啊, 用銀仔咪囉三個銀, 掉六次, 公字分別係陽或者陰由你決定。
二陽一陰為陰
二陰一陽為陽
三陽為動爻由陽變陰
三陰為動爻由陰變陽

如是者六次你就會出到支卦, 至於解卦就要你對易經有一定既熟習先啦。

Wtf
我原本以為易經係幫人理解價值觀既野,點知變左馬經,波經
周易係中國古人對世界構成的認識,類似西方認為地風水火四大元素構成世界。古人認為八卦八種元素的流動變化而去了解世界/社會的變化。無疑係具有神秘主義嘅色彩,但唔能夠話佢就係神秘主義,迷信。古人世界社會同現今完全唔同,我地亦好難理解古人世界觀,如果硬要攞現代角度同特色講周易,就唔全面。要講一定要符合時代文化背景,而唔係一味從西方哲學角度理解。

道教係有房中一門,但係講養生。古人有陰陽交合思想源起我唔知,但係單單有部分唔合理嘅地方就完全將一樣野貶低價值亦唔多合理。況且,我地去讀呢啲經典,除左接受新知識呢方面之外,亦要思考呢啲典籍嘅價值同定位。冇錯係有呢啲野,合唔合理,用唔用,係唔係正確咁用都睇人。

有啲長氣

口臭啦,我一直都無否定過世界觀,
或者通過周易理解古代社會,
因為研究世界觀唔係直接話套野係知識。
因為你可以質疑、質詢或指出局限。

依家處理緊個問題係:
有人話本書內容本身就係知識,
我就好想知知識基礎,方法係乜。
實驗、數理邏輯、田野考察?
如果乜都唔係,就唔叫係知識啦。

人生智慧同價值判斷係另一樣野。

咁姐係所有歷史書都唔係知識? 雖知佢地同易經一樣都係故仔書比你理解古代社會

2條友為左個字眼係到嘈
好小學雞
可以點樣入門同做咩先

二陽一陰為陰
二陰一陽為陽
三陽為動爻由陽變陰
三陰為動爻由陰變陽

Wtf

你係易理果方面演繹咪教做人, 你係數果方面演繹咪衍行占卜風水, 睇你要咩咪用咩。
可以點樣入門同做咩先

二陽一陰為陰
二陰一陽為陽
三陽為動爻由陽變陰
三陰為動爻由陰變陽

Wtf

你係易理果方面演繹咪教做人, 你係數果方面演繹咪衍行占卜風水, 睇你要咩咪用咩。

唔涉及科學既推論可以成立?
你幫我卜我今日有咩事發生我就信你
知唔知咩叫易者不卜

唔知,請詳講。but我估係勁人唔洗占卜透過常理就可以知道事情既結果,但咁咪姐係等於科學推論,好地地占咩鬼卜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞