澳洲留學生討論區(7)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
你都過得嚟點解唔試下留低?
都係既
俾多個選擇自己
幫fd問
而家究竟可唔可以攞到visa去澳洲讀書

https://www.studyinternational.com/news/international-students-could-return-to-as-soon-as-late-2020/
呢篇文又話可能late 2021先得
我本身報左澳洲既TAFE
不過剛剛學校SEND左EMAIL同我講要DEFER
所有既offshore學生都唔可以讀到Semester 1
有冇人知體檢(student visa)係做咩檢查?
Monash, la trobe, UQ邊間MOT好d?
主要係照肺同驗尿
想問下簽證洗唔洗upload個銀行戶口證明財力?定打個數字+銀行名就得?
Curtin ot(requirement 寫明要ielts全7)冇全7都畀左unconditional offer我
本人2020dse但8月頭先決定去澳洲同埋搵agent
本來已經下定決心兩個星期報一次ielts 同佢死過
點知等第二次成績嘅時候就突unconditional 我
所以其實敢嘅時勢好多嘢都好難講
btw 畀個參考大家
dse lv.4 即刻考ielts 得R6.5 L6.5 W6 S7
第二次溫多3個星期 R6 L7 W6.5 S7
考得敢急 真系溫到想死好撚大壓力 考一次都要2150
而且超級唔想哂錢上online英文班 本來學費生活費加埋已貴到pk
雖然話畢業一定要全7 不過我諗浸幾年可以aim全8搏個20移民分 希望得啦
佢仲畀左25% tuition off
就算報英文班會畀幾大份scholarship
但唔清楚系淨系畀海外生定今年先有?

我仲特登去左銀行搞
信會寫你而家呢刻有幾多錢係銀行
150蚊 一個工作天拎得
通常有幾錢先得?因為係屋企出錢、自己戶口唔多
俾屋企人張statement 就ok
我嗰時俾老母嗰張搞
金額唔太清楚 我諗minimum 幾十萬(?)
佢有得參考嫁
今日既消息係

12-month living costs are:
For Students or guardians - AUD 21,041
For partners coming with you - AUD 7,362
For a child coming with you - AUD 3,175

當然 越多越好
我都係MSW monash
你咩事
Oh 係喎有得參考
但個人覺得呢個數係生存唔到12個月
我都係啵留tg?
點會唔夠
慳慳地既話 得一半都夠
留TG傾下?
都唔知下年七月過唔過到去
🙏🏽有冇人intake 下年6月 Deakin??😭😩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞