澳洲留學生討論區(7)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
Monday
Sor快手打錯
個AvMan有冇用/前途 depends on 你undergrad讀咩 如果本身有commerce底嘅話個postgrad會幫你係航空業嘅前途加好多分 但係宜家咁嘅環境 呢到就會多咗個assumption 就係你一定要有咁上下career先得 否則讀嚟真係晒錢晒時間
當然興趣當飯食另計
如果唔想倒錢落海嘅話 就讀翻grad cert/diploma啦 駁上去容易啲銜接
Undergrad都係av底 諗緊有冇用 定讀個bba master 算
Ps 都有興趣 睇下有冇機移民用
淨係純粹講個degree嘅話 UNSW同UTS 唔錯, USYD就大家一面倒 但係UTS嘅industrial connection冇USYD咁勁, 所以overall嚟講 UNSW比較balanced - only speaking from an undergrad perspective, can't comment on other unis in Melbourne tho
補充一點 AvMan嘅master有ok多專業人士讀緊 所以如果真係有興趣 但係唔想all in嘅話 都係事業有成先讀啦
usyd係一面倒廢定勁
聽人講係course structure 好messy, again帶翻頭盔 我淨係講緊undergrad, 冇同過USYD嘅CS postgrad交流
science咁broad ching係咪留係Perth先
諗緊長留澳洲應該揀cs定pt
Sydney Melbourne當然多啲 但係多graduate同其他professional migrants 要同佢哋爭
factor in咗個competition 其實Perth好啲
尤其多energy同mining公司 食正你果飯啦
係perth讀緊biomed sci
諗住讀foundation升上uwa一科science
再出澳洲搵嘢做會唔會太理想
uwa讀緊biomed sci
Dse入
今年先y1 下個月sem2
Chur唔chur未知 但我係每日都會花好多時間溫書(因為冇咩娛樂) 所以就算chur都係咁讀

冇咩洗費 因為冇咩娛樂 洗費主要都係餸煮飯

Regional state 住3年就有得申請pr 暫時打算就一定係攞左pr先 而出路就仲發掘緊 自己幾想試下做research

不過世界變得好快 太多打算都無謂 自己想讀 屋企負擔到就黎啦
住宿舍 但off campus
上個sem全online 冇喺班到識到朋友
但識幾個香港朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞