澳洲留學生討論區(7)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我想問下去澳洲讀master嘅巴絲
點解大家會揀去澳洲到讀嘅?
除咗有啲科得澳洲有 而香港冇嘅原因之外 仲有咩原因呢?
同埋 點解大家唔去英國嘅?英國較短時間讀完,唔係仲好啲咩?
因為我而家想讀master 但仲諗緊英國定澳洲好 過嚟問下大家意見
新人報到
有少少問題問下澳洲讀緊master既巴絲

我做緊野,0 code底IT狗,bachelor係business
想靠讀master移民
盡量都想2021黎

睇完澳洲D business information system program都match
但係當我報既時候就發現完全無野要交咁(暫時開左Monash一個account未submit,應該會再開一堆),referee啊statement of interest咩都唔需要?
之前報加拿大要搞一堆野

另外2年要40萬學費,都未計生活費,in total如果留Mel或者Syd要預幾多budget? 搵part time幫補下難唔難?
IELTS就近排考左未出result
我用最壞打算5年香港人visa,都要3年搵到工生存,希望到時有工開
淨係天氣已經差好遠 英國日日落雨 落到人都頹 冬天又落雪
呢樣真
同埋我覺得澳洲會搵工d,佢地都幾接納non-local,由其係大城市

加上occupation果方面,aus同uk要都有唔同,所以都係睇人
5年visa應該唔包讀嗰2年
讀係用student visa
咁去澳洲讀master 大約要幾多錢?
冇船都應該100萬港紙樓下,不過都要睇學校,USyd學費同其他學費都差好遠
自己個科master 英國好少收international students

利申:health-related
UniSA
可能想俾多d時間政府處理下安排留學生返黎
應該之後conditional offer出咗會再叫你交一堆野
Budget 好難答你 自己讀嗰科貴 加加埋埋差唔多250萬
syd嘅物價上會貴過mel
我冇揾part time做 不過聽d朋友講都話一般 唔係點幫補到
Ps 我喺syd
Usyd貴到仆街
大家點睇佢未開關比留學生?
如果真係年尾至開 大家會唔會都2021 sem 1就入學?
好苦惱 諗緊究竟要點算
因為2+5移民要
16個月讀書
咩Source?定係你收到email個啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞