澳洲留學生討論區(7)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
唔小心到咗1001
澳洲留學生討論區6
https://lih.kg/1859160
From last post
我就冇所謂嘅
成班老一輩用盡全力去cap最後一水
第時physio 畢業生入唔到行又唔關我事
害咗後面入去讀physio嘅人姐 不論poly定咩學校都有畢業失業風險
thats why我會建議讀其他醫療科
甚至讀HA護校都安全啲
我又唔會用分數睇唔起人
至少我好respect Ha護校嘅護士
而且覺得佢地嘅能力完全唔會差過大學畢業嘅nurse
反而因為dse分數差少少而好努力讀書 practical都做得好好
From last post
比我持平咁講 你就算想要讀都係去讀OT rt nursing mls 啦
physio班老師根本就想發大財 莫視學生畢業之後嘅危機
突然間開班開到double 人數有多
again
你可以繼續覺得我用分數笑人
歡迎入坑

澳洲護士人工
都係去當地會safe d
online可能190申請唔計數
職業治療碩士讀唔讀得過?澳洲個邊呢科發展如何?
MOT 讀完有得入行
why not
不過MOT難入過BOT
因為賺少咗你錢

澳洲比香港做Ot有更大autonomy
唔洗下下要醫生referral
可以自己獨立執業
如果有offer又要online,會想申請defer
想問邊間學校ot好啲 同埋讀ot係咪好易fail placement 打算下年2月去讀

信政府唔怕
https://www.google.com.hk/amp/s/www.thenewslens.com/amparticle/132276
2000年頭失業潮係謠言
政府計過數啦 點可能畢業失業
繼我話今年畢業嘅同學快d去讀physiotherapy
畢業3皮
去啦 23分就有得讀
有23分仲使去澳洲讀?
23分有東華PT讀
我個年代23分讀到poly city
第一年dse
非,但我個年好多23分已有offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞