有冇INTP撚一齊圍下爐(2)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
test 入面嘅係理想中嘅自己
僅係有T啦
現實之中
呢啲所謂有T嘅人
係咪真係會behave like T?

我只可以話
They imagine themselves to be as T.
It’s a whole different story from being as a T.
我熟書
天蠍有n個ex係雙魚

結論係唔準😂
#Intp/intj
媽啊好撚多字
你地傾得咁激動點追post.
我自己就覺得唔信既

以前我f無咁重果時都係會咁屌柒人
依家做左半個f撚就覺得 又唔洗全盤否定完全抗拒既

人就係咁on9 係要搵d野信下寄托下
星座如是 耶/佛都如是

我都幾鐘意希臘神話
但我唔會游水求Poseidon保護 就以為一定無事筋都唔拉游出海咁咪得
真心一問 上到台頭腦一片空白 可以點解決
plus 其實我內心唔怕 但係個身體好怕
呢個情況大家有無遇過?
所以唔追 懶
有緣咪傾
但星座同人類圖一樣
拎黎同INFJ吹水就好
練習
事前練
儲稿
佛我覺得ok
Main concept = 冇開始便冇終結
INTP 絲留名
有試過
起碼試過10次
但感覺用途不大
因為最後會變咗做背稿

上台後大腦一片空白
就更難聯想同connect唔到下文
更加慌

利申:校內經常做MC同public speaking
係 無錯
可以研究下星座特質咁
其實都有趣
同為INTP 圍爐取暖
INTP + 山羊
性格係咪會加倍垃圾
我都發展左 你講嘅個套寄托我都get 所以先話好耐冇做鍵騎
正常生活有人講星座 wfc 當係social 內心再扣你分 再諗下點樣用星座語言藝術利用你 雖然我唯一一個frd係星座撚

正常連登post我都係懶理 雖然見到學術台被神秘撚佔領好煩
但喺INTP post講星座唔講邏輯想點 話明忍唔到蠢人 網上屌人又唔駛留情 想點樣圍爐

我信佛同耶教嘅哲學 佢背後代表嘅思想好玩
宗教行為就不了
我重來都唔用稿
只會記幾樣野:
1) 我係呢個topic 要present 既stand
2) 有邊幾個evidence 可以support 到個stand
3) 點解你要曬咁多口水講一炸廢話(埋尾)
中間細節你係個真INTP既話 logical structure 既思維方式會幫到你

(不過可能依個咁懶既方法唔係個個apply到)

利申: 未衰過任何public speaking
Elaborate
我試過
然後比d所謂嘅leader攞左功勞仲要串返我
之後我就唔再出聲
會係心入面燒死佢地
sims 4
但係我嫌佢唔夠逼真
感謝ching 指教
9月開波我會試下你呢個方法
雖然可能係全校面前7

會唔會有多啲心得 advise咁?
問題係你點到出來佢地係都唔行
就算最後暗lead到成功班撚樣都係覺得自己功勞大好多 我得個講字

intern日日都係咁
煩l到
大家有無咩方法解決呢個問題
見到真係忍唔住加把口
耶/佛背後有佢一套既宗教哲學
Buy 唔buy 係一件事,係埋有個自㘣崟其說既理論
但你星座係完全冇哲學概念係後面
INTP人用概念去理解世界
星座有咩概念係經得起批判
頂我唸過同你一模一樣嘅嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞