有冇INTP撚一齊圍下爐(2)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
Intp真係唔講野咩
唔講野又會有2囉
原來係咁!愛之前係會有鍾意先,鍾意係身體嘅化學反應,而我個人覺得愛係一個決定嚟,係因為你鍾意對方,你想為對方付出,而你決定愛佢,對佢好。

大家應該有鍾意過人㗎嘛?都可以有少少標準嚟幫自己推斷下嘅。我係靠呢啲標準去定義同去睇自己對一個人嘅感覺去到咩程度。

欣賞:係一個人身上,我發現到一啲佢吸引我嘅地方(僅限於對方吸引自己嘅一個部分,唔係成個人)例如:我欣賞對方有高強嘅解難能力。
好感:對佢整個人有正面嘅感覺,如果唔知自己咩感受嘅話,問下你見到佢個陣會唔會都想尊重下對方(總有啲人你係會唔想理)。依然未覺得佢成個人吸引到自己
鍾意/喜歡:佢成個人咩都好吸引你,明明身邊啲人話佢怪,你都覺得佢好正
愛:因為你鍾意對方,你想為對方付出,而你決定愛佢,對佢好。

咁樣會唔會好啲
我都係嘗試盡量將成件事變得唔好咁虛無
我會係咁問自己欣賞佢啲咩,不斷反覆每part都問自己好多次,問問下你就會知自己係咩位置。

不如你地講下,你地覺得咩係愛
我有時覺得愛係行動嚟,所以人人嘅行動可以唔同。我地對對方嘅行動都可以係愛嘅定義但係唔約就會冇咗,唔可惜咩?咁難得遇啱!

intj * intp 如果中話題 其實好嘈
推爆咗
覆呢個 post 密過覆 wtsapp
一個二個話講野好煩
唔想講
但又係咁打字
痴孖根我連#1都未打過就推爆咗

INTProcrastination
你地又話講嘢煩,又係咁覆
真樓主好似自己執咗上個post嘅#1⋯⋯
搵到自己族群
諗多咗
INTP個P係解拖延
全世界INTP行動力都好低
講就天下無敵
on9不了,接受唔到
利申INTP未明白咩叫愛,點先知我既愛係咪你講既愛
真啊,冇個明確既定義真係好撚困擾
由其是係講緊一種感受,又唔係情緒
原來係咁!愛之前係會有鍾意先,鍾意係身體嘅化學反應,而我個人覺得愛係一個決定嚟,係因為你鍾意對方,你想為對方付出,而你決定愛佢,對佢好。

大家應該有鍾意過人㗎嘛?都可以有少少標準嚟幫自己推斷下嘅。我係靠呢啲標準去定義同去睇自己對一個人嘅感覺去到咩程度。

欣賞:係一個人身上,我發現到一啲佢吸引我嘅地方(僅限於對方吸引自己嘅一個部分,唔係成個人)例如:我欣賞對方有高強嘅解難能力。
好感:對佢整個人有正面嘅感覺,如果唔知自己咩感受嘅話,問下你見到佢個陣會唔會都想尊重下對方(總有啲人你係會唔想理)。依然未覺得佢成個人吸引到自己
鍾意/喜歡:佢成個人咩都好吸引你,明明身邊啲人話佢怪,你都覺得佢好正
愛:因為你鍾意對方,你想為對方付出,而你決定愛佢,對佢好。

咁樣會唔會好啲
我都係嘗試盡量將成件事變得唔好咁虛無
我會係咁問自己欣賞佢啲咩,不斷反覆每part都問自己好多次,問問下你就會知自己係咩位置。

不如你地講下,你地覺得咩係愛

我beat friend 係intj
唔係成日見但一見就full day 傾
我t係75-80之間遊走

上面我都有講,不如你地試下研究愛了解下人相愛嘅pattern

愛好簡單啫
一齊做乜都好自然舒服,同時又兩個都不斷進步就可以
你又是孤獨的
我都係
不是孤獨
intp 女仔現實無見過咁濟
同普通女仔唔同真係好重要,吸引力好大
但到最後發現對方比自己更內向就仆街喇
搞唔掂
追過istj,最後放棄咗
隔咗幾年諗翻先知對方應該都鍾意過自己

反而自己唔覺唔覺比人表白多過自己追人
但無一個係自己鍾意嗰type,而自己又唔覺得同佢哋熟

我覺得app 都ok
超佛系有意先開topic
INTP係MBTI人格分類下面既內向/直覺/理性/理解型人格, aka邏輯學家型。

如果你覺得自己:首要生活模式為內向型,用理性和邏輯的方式來處理事物。你的次級生活模式為外向型,通過你的直覺來接受信息。咁就有機會係INTP啦。

16型test :https://www.16personalities.com/ch/%E4%BA%BA%E6%A0%BC%E6%B5%8B%E8%AF%95

榮格八維:https://sakinorva.net/functions

因為嚴格講16型只係分類,唔係真係好psychology,所以建議睇埋八維睇下自己唔同方面既能力。

INTP其他特徵:自己Google
八維分數點睇:自己Google
想睇下之前INTP圍爐講過咩:https://lih.kg/2095396

對INTP既建議:

其實有啲個經驗想分享下 by返屋企訓教

1. 興趣好多但不專注
呢個唔係缺點黎,到你有大量智慧知識時再學啲說話技巧,每次聚會你就係故事王,成班人會聽你講故事圍住你轉,只要你睇落正正常常就係成班人之中最吸引囡嘅一個。

2. 講野太專太難明
不是你的錯x2 ,係別人太懶唔學野。你只需要學會溝通就好。學溝通感覺係喺windows VM 行OSX 咁,唔會精但都係行到。學識講野嘅INTP真係好爽😂

3. 太懶
唔好解決自己的問題,去解決別人嘅問題,例如做多啲策劃義工活動。記住你唔係懶,你係用哂啲時間去研究啫,將問題改成「如何變得高輸出」再研究可能會有多啲幫助

補充(by me):第一點會令你approach到好多人,同唔同人之間既connection大好多。唔使傾閒計都可以搵到好多野講,始終閒話家常唔係INTP擅長既事。

第二樣可能補充少少。INTP好多時個腦入面有太多idea,直接講出口會好易語無倫次,個原因係因為冇疏理。其實係講出口之前預先係腦度rehearsal一次,組織下你想講既野已經會改善到溝通效率低下既問題。

To想approach INTP type既人:
1. 唔好送禮物
2. 建議你考慮少啲講啲冇乜用嘅說話
3. 目的性唔好咁明確
4. 秒回佢同佢傾
5. 如果你好戇鳩既就躝啦
pin pls
app入面好多垃圾
我自己睇完都諗唔明點approach
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞