有冇INTP撚一齊圍下爐(2)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
本人意見不代表所有男士立場
個人認為,你對外在嘅重視反映緊你對「美」嘅追求
都可以歸類為內涵嘅一種
不論係對自己定對伴侶嘅要求

好多男一齊咗就會要求女嘅唔好扮咁靚,唔比着低胸短裙
怕其他人撬走完全係無自信嘅表現
其實佢地會明文要求定係暗示㗎?
我聽返來就係直接講
扮靚無所謂 低胸就真係不了
香港地真係好多鹹濕呀伯
d南亞仔(no offence but u know)又唔係人咁品
羨慕就唔會既 係覺得自己廢姐
君不見依個post都好多自信型intp溝通無難道
我就連打字reply都要諗下句子通唔通順
未聽過未遇過
香港好撚多變態佬,屌佢哋老母死全家
我係男人都會望
但唔撚係成程車啤撚實掛
每個人都唔一樣,廢唔廢係你諗出嚟
冇著過低胸
以我所知嘅係條女自動波唔扮靚
一來係覺得條仔唔鍾意
二來係覺得自己有人要唔洗搞咁多
所謂嘅負面情緒畀社會邪惡化得太誇張
同時就將所謂嘅開心/正能量捧上天
令到現代人成日形住自己有啲比較'negative'嘅思想係一件差事
比較'negative'嘅思想 eg:
1. 得不到心目中要求嘅不滿 - 對自己/別人/個別事情
2. 各種缺乏嘅感覺 -物質(錢 d friend)/非物質(confidence, love d friend),
之類嗰啲野啦
人,始終都係人,係咁嘅社會氣氛薰陶下我哋都會好容易接受咗人哋個種價值觀 - 有負面情緒係唔好(所以先咁多19 disorder,又可以整一大炸好好賺嘅藥比人)/做人本應係開心,你唔開心你有問題 etc
咁究竟有咩問題呢
返返去我哋NT group, 最容易令到我哋無限sad走唔出個Loop嘅嘢係我哋對於各種事情所分析力。講過話INTP 嘅最大優點都係自己最大嘅缺點,就係在於我哋明白同相信所有嘢都係由一個logical嘅explanation,包括自己嘅"負面情緒",所以會不停用logic去搵個答案。久而久之就會跌咗入一個不停嘗試fix自己嘅loop,因為logical analysis 話俾我哋知個源頭係自身上。
係香港個culture裡面,我哋會用"負面情緒"依個字去概括依啲問題。其實我好唔鐘意依個字嘅用法,我認為"Emotional issue"先貼切。因為"emotional issue"並唔帶有任何嘅立場性label (neither good or bad. its a simple noun) ,而"負面情緒"就帶著 負極/腐敗嘅 label.

用個抽象少少嘅描述。相對而言嘅負面情緒比個顏色,佢係黑色;相對而言正面嘅顏色係白色。好似太極圖咁,兩者其實各佔50。過份搵白色,就會被黑色大包圍圍住(A-Depress/唔開心狀態);過份搵黑色,就會被白色大包圍為主(B-癲瘋/自虐狀態)。

要做到唔比"相對而言負面嘅想法"dominate 你個腦,要先放棄尋找/追求"相對而言正面嘅想法"。明白,理解,再接受每一個情緒/想法。從而去學識睇個"Bigger Picture",emotional issue並唔係壞事,更加唔係要去避忌嘅事,反而係要去welcome,embrace。 擁有呢啲traids係你與別不同嘅proof。
打咗好多廢話,不過希望幫到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞