有冇INTP撚一齊圍下爐(2)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
廿蚊封利是要我頻頻撲撲
兩三日加埋先幾舊水
通 K 都唱唔到兩晚

又窮又藍又廢
我都唔去 個20要我出街 我摺好過
扣番車費可能蝕
我而家無親戚 我贏
重點係浪費2 3個鐘起跳既時間
我拎依三個鐘炒散都起碼150啦 20
首先你真係去炒散
我會選擇返自己公司開ot 有補水
車費1個人都10蚊 一去起碼3個人去 未計時間成本蝕到pk
以前細個無乜賺錢途徑咪覺得多囉
依家當比面派對姐 連我老豆都開始懶得約(佢果邊d親戚好難約 一時話返工一時又唔係hk 總之就麻撚煩)
車錢呢啲濕碎
浪費我個大假先係重點

返工咁辛苦終於放個連假
拎去見親戚 = 冇抖過
可以先了解左一個fact 先:
我地心中把尺同人地心中把尺係唔一樣

正如點解咁多INTP聽到人地講野有唔耐煩的感覺
因為心中把尺同人地唔同

而要做嘅野就係搵到佢把尺套返去佢身上。繼而引佢講佢嘅野

用錯嘅尺黎度人會落錯判斷。

首先知道自己把尺先,INTP 把尺係「正確」。
所以點解常有「講野串親人」係因為講左啲「啱」嘅野。而「啱」嘅野通常係指正別人的謬誤。指出你是錯的,因為xx theory yy concept zz data

以最多人口嘅ESTJ 同ESFJ 黎講,係有可見的progress (可以係唔正確的progress)

Progress 可以諗成係有冇add value 落某件事度

ESTJ會講:「搵工未呀」「做成點呀」loop n次 背後係confirm progress

ESFJ 會講:「你屋企都咁懶,出到去點搵工呀」

所以廢老點解可以講野咁廢,三姑個女上大學都關佢事因為見到人地有progress

咁可以講啲乜呢?就係逆向check progress
對esfj可以問返佢呢排點呀,隻狗乖唔乖呀
對estj可以問佢工作點呀,個新project 順利ma

然後佢就會講一堆唔關你事嘅野
你繼續問,得閒俾一兩句意見,再問

佢會覺得你好好傾🤪

對NF就講感情野,你同你條仔點呀,溝到仔未呀
對ST就講工作,跟緊咩project呀
對SF講野食,三姑最近好唔好,你呢排ok嘛見你ig 好忙喎
NT, 做自己都可以,不過以引人講為主比較好

所有都係引人講就好

最後有一招就算咩人格都好好使:
用你自己方式重複佢講左啲乜+一句comment+後續

「今日有個西客鬧我呀⋯⋯」「哇個客罵到你咁呀,俾我我都灰左,跟住點呀」
主要係燥底 同一樣野講第3次已經火都黎
咁佢fulfill唔到個progress ma
你咪試下俾啲progress 佢睇下囉

不過首先係,絲打你要冷靜啲
我最近會喺家人面前研究,睇tutorial 同睇書
佢一問就專有名詞放題

佢唔明就叫佢一齊睇tutorial
真,好暴躁咁
冇錯,為左懶才是最大的動力
仲咁好火應該係好事
用你自己方式重複佢講左啲乜+一句comment+後續

呢個方法對 INTP 嚟講係 hea 覆
但我發覺次次用呢招
講嗰條友就好似搵到樹窿咁無限講落去

常見句式︰
係咩?咁你跟住點啊?
嘩,咁你咪好唔開心?
邊有人咁講嘢㗎?

次次 hea 覆對面都好開心
你引佢講,對方覺得自己有value被尊重,自尊心因為你而上升

佢講唔停,又係浪費緊你時間

你指正佢,對方自尊覺得被挑戰,築起反抗心態,怒火因你而上升

同同你嘈,又係浪費緊你時間

反正時間都冇喇不如玩弄下佢反應,都叫過下日神得黎又討人喜
其實依個係心理學既一種
有feedback令到佢覺得你係有留心聆聽佢講野

對於我地黎講係hea覆係因為intp比較少著重情感姐 其實大部份人都係做緊情感宣泄 想人認同佢
有時見人心情低落陪佢鳩鬧鳩屌就夠 唔洗分析比佢聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞