有冇INTP撚一齊圍下爐(2)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
1)重點佢係intern , 人真係on9, 不過可以有返少少自尊唔好比個比自己更on9嘅人做head, NT group 有個on9做head會好辛苦
2)問嘅語氣and平時同人相處嘅態度係關鍵

做得好過人十倍,唔需要講野 -個人認為唔係唔得,不過哂時間同精力,巴打睇嚟你唔係NT Group 尤其是 INTP,懶到出汁
加油祝你好運
要威可以去到好盡
真 但絕大部份時間都唔會去到咁盡
尤其是係煙腸捱完就算(想ft另計)
都唔係
我好多friend俾intern 表現好內定再返去就請

ching有興趣可以自己研究等你分享
其實都可以咁樣解釋
聽落你似70%> introvert 咁
純覺得可以搵個同輩而你又覺得佢好okay嘅人問下意見,學術交流。
你個situation 未必係technique 問題,係confidence 問題
想要次次都信心爆棚咁上台?可以選擇投過胎
INTP/INTJ 係屬於無論如何增值自己都唔會滿足到自己個預期嘅人,你要克服嘅係如何以平常心面對自己信心不足嘅一面
你係唔係同我share同一個老母佢嘅日常台詞來
真 但絕大部份時間都唔會去到咁盡
尤其是係煙腸捱完就算(想ft另計)
寫咁大段野 其實都係一個字
sor忍唔住想講
一言中的
我都feel到問題係自信心呢到
但confidence呢啲虛浮嘢
可能出10成力都build唔到1成回報
ching 會唔會曾經有咁嘅問題?
如果有 你點樣解決?
大佬求賜教
Hello
要平衡返收入同回報
我都想有個理解我嘅sibling
唔會唔驚
一定驚

但有刻意練習,講順左就入心流
因為我真係冇認真研究過
我都想
點解對神秘野有興趣唔配做intp
INTJ
曾經有一個lecturer教過我
稿係要背 但唔係逐粒逐粒字背
你記熟份稿既points先 highlight左佢
之後用你個腦即場connect返哂佢地
咁就會無左逐隻逐隻字背果種突兀感覺
呢個係所以test入面都有既一個問題
你都冇咩辦法去避免
唯有直覺第一個答案
習慣下,大量練習
有個種上台同佢死過既感覺
先係細meeting入手,冇咁多人
再大stage
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞