有冇INTP撚一齊圍下爐(2)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
我已經喺屋企少出聲
佢哋都學唔精
我有乜計?

仆你個街有D 話題我分明唔想答, 同事朋友個個都識做
係佢哋步步進逼, 我講真話又唔啱聽, 講假話又話我開空頭支票

同啲親戚食飯又係, 佢哋傾得好地地, 講到冇嘢好講就爆我D 嘢出嚟, 人地明明冇問, 係都要拉我落水
結果 = 好多件後續嘅原因
然後就諗到去 chaos theory
因為一個果可以係好多因
唔同因嘅又再造成唔同嘅果
各自會發展成唔同嘅趨勢
然後唔同趨勢又會互相抵消

所以船到橋頭自然直
咩都唔駛做
android 由3 到上年
轉iphone 有少少痛苦
然後就覺得好多野都好配合
所以我懷疑好多人都係
1) 天蠍座月份出世
2) 信過星座
3) 變咗做 INTP

好想知唔多人係咁
個moon世界級
但好似冇一部係好令人滿意
依家仲會唔會
如果經常發生
建議都係搵下心理輔導
以為自己拎錯左遙控出街
我唔係天蠍
唉Android真係冇一部睇岩
唔啱嘴形
通常兩個情況
1) 唔小心講得 "太深",冇人想接
2) 啲價值觀太 "扭曲"

人夾人啫
冇話邊個唔啱
但係傾得太淺我會覺得自己浪費緊生命
價值觀呢家嘢⋯⋯只能話intp對好多嘢包容度都好高
個比例真係好長
長到唔知有咩用
報工聯會電腦班啦
識多幾個師奶就會互相問下
最新嗰部好似唔錯
所以係對象問題
唔係你問題

解決方法︰搵啲啱傾嘅
個設計好乸戇鳩 又柒
想大芒買平板咪得
首先fact 啱唔代表收人皮就係啱
如果你用fact黎秤的確啱
但更多係用"關係"的好壞黎秤

身為一個INTP邊個唔識用fact 撻人?
但呢個代表你停留左喺未成長嘅"INTP"就由佢啦

我地始終係少數, 要學會用人地嘅秤去秤下自己講得好唔好
收人皮真係你想要嘅結局?

想有講有笑,咁講笑應該點講架呢?
我覺得天蠍似INTJ多啲
我嘅解決動力後憤怒
因為望住嗰啲無腦嘅柒頭都做到,自尊心唔俾自己比柒頭皮差
唔係話次次都變到好有自信
事實亦都反映我眼中嘅無腦柒頭有時perform得比自己好
但係會慢慢變到唔會咁無自信,至少外表係有自信
INTP 嘅最大優點都係自己最大嘅缺點,思維方式嘅極度logical可以洞悉複雜同隱藏嘅問題,但同時會不停打擊自己理性嘅一part
人始終係人,係有理性同感性一面
要唔比自己理性嘅一面打敗感性嘅一面,就要學得用唔同嘅感性技能(eg 憤怒/對成功嘅慾望/好勝心)去刺激自己。
要搵呢個技能係咩就要靠你喇
莫講話呢D 嘢勁簡單,
根本有D 嘢係要佢自己先解決到
好似之前咁, 佢有隻app 唔知點解del 咗() 想down 返, 一search 出咗一刺, 我點知邊個先係, 左問右問, 呢個又唔係果個又唔係, 最後咪又係要佢自己先知自己要乜
仲試過有朝拍醒我, 佢唔知點樣del 咗we7, 要我幫佢down 返, 然後佢又唔識login, 佢D 二姑六婆frd ON99 教佢叫我幫佢開新ac 我心諗大大隻字寫住登入, 然後入你電話啫
跟住我幫佢login, 佢見到D record 喺返度覺得好正常 心諗如果我真係幫佢開新ac, 見到啲record 冇晒又嘈架喇
好難㗎
如果見啲人地啲邏輯一舊舊
好難相處

返工有錢仲可以忍下
放工真係一句都嫌多
4k hdr既遙控
但係個比例唔啱睇片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞