有冇INTP撚一齊圍下爐(2)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
Sdorica 呢
我大概係:
唉,濕撚曬唔使驚
其實又唔係話好驚
因為驚嚟都冇 L 用
但會漏嘢
漏筆漏遮乜都漏
毒撚lm
做完個test發現自己變咗INTJ
+1 唔玩呢d
有機的 我都是一時p一時j
INFP都係
上升月亮金牛
INTP係MBTI人格分類下面既內向/直覺/理性/理解型人格, aka邏輯學家型。

如果你覺得自己:首要生活模式為內向型,用理性和邏輯的方式來處理事物。你的次級生活模式為外向型,通過你的直覺來接受信息。咁就有機會係INTP啦。

16型test :https://www.16personalities.com/ch/%E4%BA%BA%E6%A0%BC%E6%B5%8B%E8%AF%95

榮格八維:https://sakinorva.net/functions

因為嚴格講16型只係分類,唔係真係好psychology,所以建議睇埋八維睇下自己唔同方面既能力。

INTP其他特徵:自己Google
八維分數點睇:自己Google
想睇下之前INTP圍爐講過咩:https://lih.kg/2095396

對INTP既建議:

其實有啲個經驗想分享下 by返屋企訓教

1. 興趣好多但不專注
呢個唔係缺點黎,到你有大量智慧知識時再學啲說話技巧,每次聚會你就係故事王,成班人會聽你講故事圍住你轉,只要你睇落正正常常就係成班人之中最吸引囡嘅一個。

2. 講野太專太難明
不是你的錯x2 ,係別人太懶唔學野。你只需要學會溝通就好。學溝通感覺係喺windows VM 行OSX 咁,唔會精但都係行到。學識講野嘅INTP真係好爽😂

3. 太懶
唔好解決自己的問題,去解決別人嘅問題,例如做多啲策劃義工活動。記住你唔係懶,你係用哂啲時間去研究啫,將問題改成「如何變得高輸出」再研究可能會有多啲幫助

補充(by me):第一點會令你approach到好多人,同唔同人之間既connection大好多。唔使傾閒計都可以搵到好多野講,始終閒話家常唔係INTP擅長既事。

第二樣可能補充少少。INTP好多時個腦入面有太多idea,直接講出口會好易語無倫次,個原因係因為冇疏理。其實係講出口之前預先係腦度rehearsal一次,組織下你想講既野已經會改善到溝通效率低下既問題。

To想approach INTP type既人:
1. 唔好送禮物
2. 建議你考慮少啲講啲冇乜用嘅說話
3. 目的性唔好咁明確
4. 秒回佢同佢傾
5. 如果你好戇鳩既就躝啦

同埋我老母講ok?
研究下兩者分別係咩先
我都想同兩老咁講
INTP係MBTI人格分類下面既內向/直覺/理性/理解型人格, aka邏輯學家型。

如果你覺得自己:首要生活模式為內向型,用理性和邏輯的方式來處理事物。你的次級生活模式為外向型,通過你的直覺來接受信息。咁就有機會係INTP啦。

16型test :https://www.16personalities.com/ch/%E4%BA%BA%E6%A0%BC%E6%B5%8B%E8%AF%95

榮格八維:https://sakinorva.net/functions

因為嚴格講16型只係分類,唔係真係好psychology,所以建議睇埋八維睇下自己唔同方面既能力。

INTP其他特徵:自己Google
八維分數點睇:自己Google
想睇下之前INTP圍爐講過咩:https://lih.kg/2095396

對INTP既建議:

其實有啲個經驗想分享下 by返屋企訓教

1. 興趣好多但不專注
呢個唔係缺點黎,到你有大量智慧知識時再學啲說話技巧,每次聚會你就係故事王,成班人會聽你講故事圍住你轉,只要你睇落正正常常就係成班人之中最吸引囡嘅一個。

2. 講野太專太難明
不是你的錯x2 ,係別人太懶唔學野。你只需要學會溝通就好。學溝通感覺係喺windows VM 行OSX 咁,唔會精但都係行到。學識講野嘅INTP真係好爽😂

3. 太懶
唔好解決自己的問題,去解決別人嘅問題,例如做多啲策劃義工活動。記住你唔係懶,你係用哂啲時間去研究啫,將問題改成「如何變得高輸出」再研究可能會有多啲幫助

補充(by me):第一點會令你approach到好多人,同唔同人之間既connection大好多。唔使傾閒計都可以搵到好多野講,始終閒話家常唔係INTP擅長既事。

第二樣可能補充少少。INTP好多時個腦入面有太多idea,直接講出口會好易語無倫次,個原因係因為冇疏理。其實係講出口之前預先係腦度rehearsal一次,組織下你想講既野已經會改善到溝通效率低下既問題。

To想approach INTP type既人:
1. 唔好送禮物
2. 建議你考慮少啲講啲冇乜用嘅說話
3. 目的性唔好咁明確
4. 秒回佢同佢傾
5. 如果你好戇鳩既就躝啦

同埋我老母講ok?
我都想同兩老咁講

啱啱先嚟料, 問我可唔可以用回水1皮請食飯 (利申失緊業)
明知自己冇收入就開呢D 空頭支票就on9 嘅, 咁正常人一定say no 啦
跟住又話我堀, 又話「你估問你, 就真係要你請咩」「孤寒」「我又冇話要用晒果一萬蚊」「我都可以用果一萬蚊請返你」乞衣咁完全係on9
金牛似我地wo

唔講野係屋企摺
唔係山羊先係咩
利申 山羊
冇研究過佢

請解釋星座背後嘅原理合乎邏輯唔該

希望你喺反星座撚嘅連登入面嘅邏輯撚intp post講呢啲係有根據

岩岩search完都係咁鳩 完全無視nature and nurture. DNA and Environmental factors. 靠出生時間去劃分
十二個星座有3個trait似我 12個都部分正確同舊式詐騙一樣 send email話邊隻股升 一半人收跌 唔中嘅人當佢冇到 中嘅當神咁拜
點解玩完mbti 問完你一大堆關於人格嘅問題先出到性格特質 都覺得信呢啲好過
非洲窮撚同美國離地有錢佬岩岩好一齊出世就係同一個個性

我敢講呢度大把人唔同星座
好耐冇做鍵騎
屌 打完篇野 上面就出哂例子

發展下你哋嘅T啦
當故事睇下姐(我) 唔洗咁激動既
巴打說出我心聲
其實呢啲嘢睇過就算
準繩度真心唔高

當然我意思唔係話MBTI 大家就可以信到十足
事實上 MBTI都唔可以完整準確地概括你的性格
因為人生際遇 智力 等因素都對人格的形成有影響
你嘅待人接物都一定有所不同
MBTI都係得個大概only

大家可以用MBTI 星座as a tool去更了解自己
但唔好將啲框框夾硬套落自己身上
test完覺得自己係xx 所以性格係xxyy
呢個係一個倒果為因嘅行為

sor 我都認真左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞