有冇INTP撚一齊圍下爐(2)

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
星座真心唔算最on9
塔羅先係
probability野

但我去日本又好鐘意拜神求籤 覺得ok準
試過有年求完籤90%準

可能真係有神存在掛
但塔羅係一條凡人鳩洗比你鳩抽only
我呢排研究緊奇門遁甲有趣過星座wor
你好想係呢間公司做full time咩
屌你intern就緊係有嘢學就學,無就柄埋一二邊睇人柒啦
當你唔知係睇自己係乜座 仲會睇埋星盤個d 就會發覺流傳左幾千年嘅「迷信」hidden嘅logic更有吸引力
fk我老母講嘢嘅logic都係咁
同佢溝通真係好難頂
咪係
intern係睇戲嘅最好身份來
呢條粉皮係另一個intern
成日攞我credit
就算唔理佢
可能之後畢業都會遇到差唔多嘅同事
真心求問解法
*止

不過好壟斷咁周街講咩座=咩人又係on9嘅

利申 尊重 有少少興趣 但係呢個坑入面d專業知識太少 市面垃圾太多所以冇點研究到
冇乜因為都唔知你要做咩type嘅present/public speaking
既然你仲讀緊書
咪試下7囉
7一次學到好多嘢

FYI, 抱住"我係上嚟7嘅"心態會係最無敵嘅狀態上場
入門:三大罪貪嗔痴
因為種因得果
咁種惡因有惡果

高級:善因都會產生罪,所以其實做乜春都可能帶黎果

不如乜柒都咪做冇「因」,就終結「果」
心如止水
本來無一物

佛=止的狀態
大家探討下
我個人覺得星座嘅概念係包裝
個個都知所謂星座特質係大包圍
重點黎啦
好多人細個已經接觸到星座呢一樣野
而星座最為人了解嘅係對某啲性格嘅誇飾
例如
處女腌尖又潔癖
獅子有王者氣質
心理學上有個term叫Self-fulfilling prophecy
群體效應下 人自細接觸星座 有更高嘅相信星座
自己對相對應的星座特質信到十足
under self-fulfilling prophecy
確實有很大可能某一星座 擁有共同的特性

Source:
Self-fulfilling prophecy, process through which an originally false expectation leads to its own confirmation. In a self-fulfilling prophecy an individual's expectations about another person or entity eventually result in the other person or entity acting in ways that confirm the expectations.
marked 得閒研究hidden logic
ching 可以分享下嗎
好得意咁

然後覺得自己係咁,所以加強呢方面的特質

如同細個俾人話冇數學天份就放棄一樣
1)由佢攞 如果你supervisor 睇唔出邊個係有腦嘅咁佢個腦都好有限,唔撚洗晒時間比啲咸家產
2)用好天真求學嘅方法係佢嘗試做英雄嘅時侯不停質問佢propose 嘅plan中嘅漏洞 (NT group 嘅拿手嘢),問到佢口啞啞/自己contradict自己,先再好謙虛咁講自己個idea
emmmm
Toastmasters個啲
各種頒獎禮個啲
我心急嘅point係
我stuck係呢個狀態已經2年
我搵唔到突破方法
已經開始怕public speaking
1)的approach 唔係咁好
因為人真人咁on9
要做到on9都識貨先係intp 生存之道

2)會俾人覺得你找喳

我會做得好過人十倍,唔需要講野
supervisor完全唔覺問題
成日讚佢
我道氣谷住谷住
好鬼辛苦
anyway 明白啦
聽日就試吓
多謝ching嘅建議
我以前都係咁, 自從幾次畀人讚把聲好聽之後講嘢自信咗
ching你嘅suggestion就現實啲
我會好好思考下
應該點樣形容你嘅建議
搵返個balance point去應對
感謝ching賜教
我細個都以為係hidden logic

但其實係portability 黎
完全認同
睇報紙星座運情相撚到十足十果d故之然on9
但其實計埋命盤果堆野每個人得出黎個結果都會unique好多
唔敢講話100%準 但我覺得有相對既參考價值既

退一萬步黎講 16型人格每個人格裏面都有好多唔同人
依個post入面都有外向d既/同理心 feelings重d既
唔通我又話佢大包圍咩

利申 唔否認16型人格有更嚴格既科學論證
開始自己跳脫到連自己想講乜都唔知
唔知點解對我無用
被稱讚肯定對我嘅影響極微
因為我過唔到自己個關
自己無辦法approve自己
更無自信 下次又係差唔多咁
慢慢慢慢反而開始怯場
點算
「唔怪得你冇朋友啦」好多嘢想駁, 但呢句嘢邏輯混亂到唔知點駁
「連對屋企人都咁, 出到去做野搵鬼請?」我未遇過咁ON9嘅同事sor
真係好想叫佢哋用下腦, 唔好坐住佢
我對住陌生人同朋友可以好talkative, 但對住佢地可以一個月唔講嘢, 跟住佢哋就覺得我出面係咁, 完全唔識反省
天蠍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞