AMD討論POST (50) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
same
downgrade bios version 1005
how to downgrade
有冇另外一部電腦?😓😓😓
下載1005 bios 解壓縮將bios放入usb
覆蓋新果個
就係冇
我跟巴哈教學解決咗入bios停咗個wifi就得喇 btw多謝巴打幫手
你揾ashop a sir搞
都未知你換左板之後發生咩事
我係自己SET死某個溫度以下用咩轉速 過左邊個溫度用咩轉速 咁SET法D風扇先無跳得咁勁。。不過我基本轉速都已經85-90%了
入bios停wifi就搞掂了
我上面咪答左你
其實唔係好明..
我入bios>OC setting>CPU CBS>熄咗core performance boost
而家係固定無超頻同1.3V電壓了
不過溫度只係低幾度同無跳得咁勁, 改善唔算話好明顯
照計我個箱同cooler效能應該唔差...可能裝cooler/塗散熱膏果part做唔好..
但要拆出黎整過應該好麻煩..用到無咩問題就暫時由佢算..
thx巴打意見
你如果用pbo
override打1.3v落去佢都會跟 但前題你要set埋loadline做lv2 佢先會行定 唔係就會跳黎跳去
如果自己超頻就amd overclock
一樣打完voltage直頭跟足
本身呢代ryzen就voltage過高先會超熱 如果唔係正常應該1.3v都係60幾度左右
至少我係 不過我用d15s 但我仲要係define r6
你如果開埋冷氣都咁熱就真係要check check
我都係tomahawk不過x570 個bios同你無咩分別
巴打想問一問粒u使唔使set番做1.3v
有了
PRO好吸引
有得睇冇得食
你怕pbo 就固定CPU Clock & Voltage
求教學唔記得點set
Zen+ 只能4.0左右
你地出現溫度跳黎跳去 但我又冇乜FEEL 38~45度
Gigabyte Prepares Six A520 AMD Chipset Based motherboards incl two Aorus ones

https://www.guru3d.com/news-story/gigabyte-prepares-six-a510-amd-chipset-bases-motherboards-incl-two-aorus-ones.html

有itx
好多年無砌女
如果打算想買塊X570 配新APU
係咪要先拎上去CS update bios先著到機?
B550都ok
砌平價細機終於有amd揀了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞