AMD討論POST (50) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
GIGABYTE B450M-DS3H F51f (7/2) BIOS update
https://www.gigabyte.com/us/Motherboard/B450M-DS3H-rev-10/support#dl

1. Update AMD AGESA ComboV1 1.0.0.6 for 3rd Gen AMD Ryzen XT series processors and New Gen AMD Ryzen with Radeon Graphics processors support

2. Fix AMD security vulnerabilities for SMM Callout Privilege Escalation

400系support新一代APU
希望300系都得
GIGA有好多塊400/300系底板都出咗F51 BIOS支援3000XT同新一代APU
佢都係用SER型果D板吧。。 而家都係RUN緊兩粒CPU做野
佢開放pbo & oc 不會只係上server板
我指 我朋友會買SERVER板去用呢粒U 佢應該係拎嚟做野多
應該有專用板
希望佢買咗之後可以R嚟玩下
簡單啲講應該只會以廠機形式推出
應該有埋asus hp dell
想問Ryzen 溫度亂9咁跳正常?佢係40-60度瘋狂咁跳
Cpu係3900xt
記得上代都有WX系列 應該都可以單買吧
正常 跳多排你就習慣
手動超 同PBO 分別仲有你隻散熱壓唔壓到亦有關係
btw換XT咁有錢
但塊板難買
板廠一定會出塊貴L咁無人有既板
ThreadRipper PRO係全新產品線系列
唔同上次嘅2990WX依然係屬於ThreadRipper系列
我指 我朋友會買SERVER板去用呢粒U 佢應該係拎嚟做野多
簡單啲講應該只會以廠機形式推出
記得上代都有WX系列 應該都可以單買吧
但塊板難買
板廠一定會出塊好L貴既板
咁唯有睇下到時會點
錢唔係問題 佢覺得有用就會去買
訂平過街價
新手用緊R5 3600, 已經熄咗PBO, 電壓1.3V
閒置/上網5x~6x度
2k CSGO 7x度
2k刺客教條 8x~9x度
係咪正常, 但其實打機果陣用afterburner睇cpu個使用率又唔係好高

CPU:3600
MB:B550 toma
GPU:2070S gaming oc
Cooler:鐮刀終極無限伍
Case: corsair 220T air flow, 原裝前3把風扇, 自己機尾加多一把
超cpu超到咩頻率?😓😓😓
個溫度咁亂,點控扇速
熄咗PBO唔係就唔會超咩...?
如果你揀amd overclock黎set電壓應該就會固定base clock
如果你就咁揀override應該仲係變緊做auto voltage
你睇真啲係咪真係1.3v用緊
係嘅話我覺得係cooler問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞