AMD討論POST (50) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
zen3 apu肯定會,zen3 cpu難講

反而在意其實ccd封裝設計下,ccd喺粒cpu package嘅邊緣
得最近ccd嗰一兩條熱導管食得最應啲熱力,唔近嗰啲喺度食花生(雖然話有IHS但始終ccd嗰度先係hotspot),令散熱器整體導熱效率差咗

單die擺番正中間,整體熱導管效率話唔定會好咗
而且好似都冇聽過Navi 10/11有積熱問題
大牌子中至高階散熱器全部都鏡面均熱板啦,平價貨先會熱管直觸
有時都唔明, 有D咩可以用到8核(諗緊4650 VS 4750)
Zen3 CPU改良下IO Die&用既製程就易提高fclk freq

GF都出左12lp+
另外想請問b450係咪未知su唔support4650同4750
暫時未得
MSI林董有留言過
肯出zen3 未
Q4
想問下大家點睇msi b550 gaming plus依塊版 見出面無乜人講 諗住下個月出機 cpu用3700x
供電ok 但1199訂價
加少少已經有tuf b550

Tuf啦
sor 我第一次自己砌機 可唔可以講多少少 tuf b550邊方面好d 用料 散熱?
F12
參考置頂Link
好難等
如果你hdt就有呢個問題
唔係hdt 唔會有
諗起我果幾把IPPC 3000放係到封塵
第隻垃圾箱俾INTEL文書機用
唔上A12X25俾佢啦
技嘉板係咪特別容易中cold boot bug?
買左塊B550大師都有 哭𠹌咗
你人手超?😅😅😅
普通開XMP 跟原廠超3600MHz唔得
人手用 Ryzen ram calculator 超3200 都唔得
ram要a2 b2 slot
比埋ram model 🤣🤣🤣
https://www.gskill.com/product/165/184/1562832133/F4-3600C16Q-64GVKC-Overview

我打爆4條16GB

暫時QVL 未見有依塊板(可能太新)

但佢支援到X570 大師 我諗應該都支援B550依塊呱

用緊3900X
新手學下check下 Ram benchmark
但點解 寫既速度咁低,正唔正常?
x570 support list內有呢隻model
b550應該一樣兼容

試下降3200mhz行

之前林董有個case分析等下揾比你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞