AMD討論POST (50) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
Gen 3
張5700xt成日一打機就70幾度其實有冇方法解決
我覺得已經算正常
我張 1080Ti 經常 80度
最多你用軟件手動調整風扇速度
幾時先公佈670
年尾先Zen3
70度好閒啦
Super Tuned AMD Ryzen 5 3600XT vs. Intel i5-10600K: RAM Timings & Infinity Fabric Overclocks
https://youtu.be/DZbh3hlwTRE
上Gen4 PCH 你又話有風扇怕
勁少少顯卡,full load一撚定呢個溫度,你機箱擺幾多把風扇或者轉晒勁風扇都係差一兩度到
終極方法就係幫佢上水冷。而家自已個張上完水冷凍左20度。之前打機成間房都覺得熱
我見apu21號就出 想問下新cpu大概幾時會出 想砌新機
顯卡
我成日都有一個好奇怪嘅感覺 , 之前用緊嗰張GTX 1060 6GB行到成85度都唔覺得佢熱(至少冇熱氣蒸上黎), 但係換咗Vega 56就算淨係得73度都感覺到嗰啲熱氣蒸上黎
XTREME
呢個咪散到熱 同散唔到熱嘅分別 散到你咪feel到 吹出嚟嘅風熱囉
例牌等Q4😓😓😓😓
預年尾出街
奇怪喺邊?vega 56 tdp高咁多
如果Vega 56 73度都已經感覺到熱氣蒸上黎嘅話,咁點解1060 85度反而感覺唔到熱氣?
而家打機就快熱到要除衫打
呢個POST D人好和平
我開冷氣要兩三個鐘先唔會覺得熱 成日覺得係電腦問題
咁咪就係因為vega 56 tdp高過1060囉
你1060溫度高就代表發熱量高?
熱辣辣網上激情Plan
有冇勇者會試用20.7.1
利申: 5700xt 用 20.4.1 仲未遇到大bug
只係save 唔到software setting
每次都要手動set
用緊
我U12S再配多隻一樣嘅風扇
尋日跑benchmark發現去到85度
之前涼啲最多78度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞