AMD討論POST (50) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
買3975wx 做server 會唔會太浪費
唔知係唔係用返TRX底板就得呢
純粹覺得ryzen cpu 唔太岩hdt
因為熱源本身已經集中
仲hdt真係mama

呢加個個都用hdt
但zen2 玩chiplet
集中哂熱響成個package 一忽仔
掂住io die果度2條hp就得15w
cpu果邊2條hp就60w

但平價嘢無咩唔係用hdt
應該要新底板啦, 有8ch DDR4
就算TRX40底板用到都係行得4ch DDR4, 但就會同而家嘅TR 3xx0X冇分別
用緊4790k,好撚想快d轉,塊底板五勞七傷,就黎收皮
由4790K轉症3900x, 爽到哭泣
不過AMD開機堅慢....
有冇人知4000series apu係咪7月21開賣? 定係淨公佈? 有fd等緊出機
21發佈
27發售
cpu對開機速度有影響?唔係主要都係取決hard disk?同埋粒u勁左唔係應該快少少既咩?
amd架構問題
尋日對我ballistic 3600mhz c16到左
一上機之後發覺set低少少timing都會boot唔到
最後搞左成粒鐘先用到個fast preset 15 19 15 38 黎開
用msi啲c14 try it都唔得 可惜
micron e die subtiming冇得收緊
即係用佢xmp個timing黎超高啲mhz就得?
定都係最盡3600mhz
尋晚試到唔想再清cmos 呢個位就停左
micron e die 你加電壓就上到高頻 但subtiming只能做放鬆
原來e die又煩啲
我加到1.38 1.39v左右
見開住冷氣hold到30度左右就由佢
大家有無試過開LN2 mode?睇Reddit話開咗容易啲上到1900 MHz fclk
Dont Recommend
唔壞點換新
啱呀

到底會U壞先定版壞先?
10秒左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞