[金鐘救港漫!]龍虎門暨港漫討論區 03

1001 回覆
1 Like 10 Dislike
鐵將打麒麟獸果段跌書跌到仆街. 怪獸點綴下都還可以.
邊有人鍾意睇人獸大戰, 港漫始終係人同人既故事
如果我做特首一定會重燃報攤文化
我就覺得山海去到炎帝打輸比勾徹就應該完,咁就最好。
而家大陸叫龍哥唔好完 (訪問有提到),佢被迫整多左個廢老加個肥西出黎,都係非戰之罪,唉。
好懷念,嗰時真係放左學喺報攤隔離等,許景琛本街霸都好hit
我讀書時期,就係個個星期4PM左右去書報攤等本街霸出
許景琛
果時學校好興玩膠笑鳩佢啲畫功,劃肌肉劃到好似腐爛肉咁

然後果時學校流行個小遊戲,趁人喺課室好入神咁睇緊街霸,一手抽起佢本書再掉落地大叫"垃圾!!"
諗返起都覺得on99
勿相認
個時無娛樂 有收入既乜書都買
果時見啲哥哥阿叔,搭長途巴(e.g.屯門 )之前,
買定6,7本準備上車睇,
幾撚羨慕
拖橋都可以高明拖。

有冇諗過寫一個外星帝國來襲,外星俊男美女軍團,而唔係肥閪同老坑。

成個觀感都唔晒啦!
港漫書數少有原因既

1 其他娛樂多了
2 睇左幾十年都不變,都係打書,悶
3 舊有既主筆既風格大家太熟,覺得悶………如1a2b3c4d5f6e……劇情語句大家都識講

4)相輔相x,以前酒樓,報紙檔,漫畫幾樣野連結埋一齊都興旺……而家漫畫書數小……報紙檔都冇咩………
日本少年jump幾百頁都係賣廿零蚊,港漫?
果時文傳同天下都好似出過類似jump 嘅物體,好似總共有3間公司出?
入面都幾多新作品新嘗試,好多新人畫家,不過香港始終人口少,產業鏈狀態唔同日本,
水準都有啲距離,
亦唔啱當時港人口味,我記得好似果時反應係如果想睇日式風格就直接睇日漫啦,之後好似年幾就收皮了
造成今日咁嘅局面,我地消費者都有責任嘅
龍虎門雜誌化
有時仲要搭二個地鐵站就睇完
勇哥終於被削 咁黎緊就好睇好多
玉郎仲要送本小流氓
我一直都有買開543 其實真係盡快摺左佢算
出返本咩如來神掌仲過癮 穩穩陣陣

龍少仲有年幾本山海先完
佢開新書我會買
大家知唔知大拳係咩類型故事?
紅色果部機械人?
我記得有本exam,擺埋龍珠落去連載
中國制造機械人
肥良都出個本海洋咩名?唔記得
又係幾個故事一本書,好似都有七八期課仔
其實佢地都試左好多唔同方法但都真係吸引唔到後生仔入場 改書度 畫風 出版方式…
係九龍城寨叫多左班後生少少入場 但劍僑呢隻畫風又趕走左班老讀者
其他嚐試都陣亡 個年齡陣都係keep 住 3x ~5x個班 個range 仲要得返around 10000人左右會買 結果只有靠加價唯持收入 其實都幾悲哀
海洋瘋狂,嗰陣期期都有買
劍橋隻畫風我覺得幾好丫,
不過分鏡,場景設計都太老土
幾十年前超神Z 係咁,幾十年後都仲係咁
佢同龍少一樣,專心劃同設計就好了,
其他交比人分工,
可能啲作品效果會更加好
紅色身心口加粒星
點買得落手
初初構思果時(鐵將中期?)出仲有人買,
而家應該疊埋心水淨做大陸市場架啦
國旗法,仲出唔出得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞