[金鐘救港漫!]龍虎門暨港漫討論區 03

1001 回覆
1 Like 10 Dislike
呢個時勢仲諗住出大拳,香港應該得返班死忠先買.
我覺得佢比較啱畫d中編主線好直接嘅故事
靠老婆炒樓最成功
飛歷個角色最虛,最無血無用
佢應該係和仔啲書入面寫得最差個個主角
用黎包裝鍾SIR D橋
天子六開頭鍾SIR 都話有黎巴嫩幫手分擔工作, 好似係幫手起字同度細橋
後來黎巴嫩走左, 鍾SIR 都話有D吃力, 而果時就係天子六就開走下坡
但之後佢都適應到,毒王同韓林兒篇好堅揪,之後結局篇明顯仲大把貨買但焗住要完
果時玉記已經要求佢地完書, 毒王同韓林兒係終極第十擊爆發
讀者反應好好先拖多陣先完.
之前武林大會, 世尊之子, 合撒兒打武當好撚難睇
不過瑕不掩瑜, 天子六好果幾篇真係超好, 整體都係高質.
出本短篇,搵肥良主編,佢畫
真係唏噓,以前天下,海虎,天子隨便就6位數書,福龍個名掉出黎,訓喺度都6萬書座底
而家得6500書
時代的眼淚,太多原因,港漫終咎只能淹沒喺時代洪流
哦我記錯左
我記得紀錄保持者係中華英雄,係咪12萬咁上下?
過20萬, 好瘋狂既數字. 我仲記得中學D人真係周圍撲本書.
果時有人買左成班人排隊睇, 有D人排唔切自己又買一本
一間課室有幾本中華英雄流傳緊.
12萬係風雲最勁果時
漫畫賣到廿幾萬呢個紀錄比後來買左版權正式出版既龍珠破左
港漫風光既時候,我記得肥良兩萬幾三萬都要摺書........
而家真係難做

一大堆九唔搭八嘅出版社,
我記得有本叫"他來自江湖"係湊果時TVB 劇嘅熱度,鳩黎都幾萬書,
然後仲派生到一本古裝?書,叫"他來自漿糊",直情亂鳩咁黎,都有1,2萬書
都講緊二十年前
果時喺旺角買風雲新書要走住屌
果時唔知佢派書路線,
4,5點跑落去一間報紙檔賣鳩哂,再去下一檔,
然後屌佢老味又冇,再屌住走去下一檔

話時話隨住紙媒收皮,報紙檔都冇鳩哂了,
以前見到報紙檔阻撚哂街,攤到大一大咁,
三行每行6,7部港漫,港漫又鳩咁大本又阻訂,但都檔檔舖滿哂,真係好撚有親切感
他來自江湖係三十年前
唔知點解講呢啲二,三十年前嘅野,出自自己把口有啲反胃嘅感覺
老實講,我一直以為龍哥本山海有八千至一萬,
原來得六千五..........
真係浪費佢一手好畫功
鐵將都係得九千至一萬書, 山海悶咁多有6500 書我唔意外
鐵將中段之後都係好悶
以前d人仲成日叫佢新書畫怪獸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞