沈陣營第三百五十四期 - 聽大師一言,注定跌錢,往後停水斷電,唯有說句撞老千

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
有人以為我玩你老母呀
快啲和好啦
支持師父
吓,cfu 不嬲都家破人亡架啦
體制內同體制外嘅問題
朱律係體制內
跟體制內條線行
條線本來應為直線
但比體制外攪到變咗曲線
正常體制內又點同體制外玩呢

明白朱律處境
但香港何去何從呢

所以擁有槍權係幾咁重要,咁先可以令法律公正,最近睇咗一張圖,BLM事件中,有對白人老律師父妻,由於冇哂差佬,貼住張紙係門口叫BLM行遠啲,否則會根據美國邊條法作出自衛保護家園,兩公婆托住自動步槍加手槍,最終還是靠槍維持法律
支持師父以燈達義
人人輸錢
公平公正
再補充多少少朱師兄唔理解的嘢. 法律條文建基於"憲法". 而"憲法"又從何而來呢? 答案係來自所謂"公權力".

朱師兄應該冇乜點睇政治學, 政治學講的就係研究"公權力". 而公權力的來源每個國家都唔同. 好似美國獨立宣言已經講到明: "人人生而平等,造物主賦予他們若干不可剝奪的權利,其中包括生命權、自由權和追求幸福的權利。為了保障這些權利,人們才在他們之間建立政府,而政府之正當權力,則來自被統治者的同意。". 至於某大國就唔使講啦.

所以, 如果"公權力"來源係有問題的話. 咁之後的"憲法"仲有"法律"當然都會有問題啦. 解決"公權力"爭執喺古代從來都係靠拳頭, 成王敗寇. 呢樣嘢係好現實的.
股市有人輸有人贏, 最緊要肥佬帶頭輸
呢條國安法其實已經顯示出政權幾咁虛弱,只有驚,唔自信先涵蓋到宇宙,因為感覺四處都係敵人,只能夠窮兇極惡嚇鬼

countdown已經開始,無須懷疑
btw朱大律師俾人屌都唔係第一次啦
你地咁有心講經轉過頭咪又係講埋D鳩野
認真同佢傾呢D根本就浪費墨水
護住佢即係幫沈門製造多一條傻鳩

公正喎
你出街俾警察打鳩完咪試下打鳩返佢達義囉
記得唔好打多左呀
等間勞煩佢要打返你補數
唔好咁啦,拎完彩喇。
而體制, 價值觀之間的爭執從來都係講"實力". 唔係體制內的"法律"可以解決的嘢. 我記億中有法官講過類似的嘢: 法律從來唔係攞來解決政治問題的. 因為法律本身就係政治的附屬.
你地係要同佢傾姐
佢點諗個個一早知啦
知道無結果都走埋去有意思咩
本身以為冇架
點知有人會護住佢
仲有人會同佢同一個睇法

呢D咩人黎
岩岩出世?
咁實有人有一樣架啦
有藍有黃, 唔通唔講得咩
後生夠有藍啦, 唔通岩岩出世咩
朱律講啲野幾唔岩聽都好,佢冇屌人老母。冇周圍抽人水,冇用墨水潑人。就係咁。
唔係護唔護住,如果仲係標籤傻鳩,屌你老母呢類嘅,不如出去開個post自己討論,無謂叫其他人睇,呢個本嚟圍爐post,啱睇咪睇,唔啱睇咪上一頁,唔同意可以講,呢啲Cc台玩法就唔好喺喥玩,我都唔同意朱律喎,佢沉迷學術角度,喺我角度屬於書呆子類,但我唔會話佢傻鳩之類,再年紀大啲佢自己會諗通
依件總統一定歷史留名
呢D問題連政治立場都算唔上啵老實講
唔通佢話1+1=3俾人屌鳩佢又係立場問題咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞