沈陣營第三百五十四期 - 聽大師一言,注定跌錢,往後停水斷電,唯有說句撞老千

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
Fake 標題, 但實施出入境管制, 係反制各種救生艇, 甚至BNO平權的舉動.
英國外相首先提佐中共港共會有機會出呢招, 某程度上亦係提醒大家真係"盡快走".

連我自己都想漏佐呢一點, 以ChiNazi依家已經同全世界撕爛塊面的行為, 佢真係做得出呢D嘢, 可能真係喺英國實行平權方案前就要走定先, 記住BNO一直可以半年免簽停留英國.
咁做律師嘅唔通見到犯法嘢佢去endorse 你咩,依個係法律界嘅固有burden、專業限制嚟

去追究omdb 冇意義嘅,破壞法治嘅又唔係佢哋,只係見佢做唔到嘢咪換第個做代表
\|/
你認左佢啦,冇得打嫁
認左判輕D,不吃眼前虧,出黎又一條好漢

咁仲點可能會有風骨,執骨就差唔多
尋晚 online 作供,國安實做嘢
【侮辱國歌】CBA外援奏國歌叉腰「瞌埋眼」 首罰停賽罰款1萬
https://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20200702&s=10793096&a=61121113

等睇外援逃亡潮
諗住靠一班律師去守住法治, 係一個好kai既諗法
法治唔係一個法律概念, 係一個政治概念
689好酸喎,即係佢家人好cheap?

高薪嘅
去第度冇呢份糧
係高薪呀,但退役後走唔走到先,一陣話你逃稅充公財產呀
有腦就唔去中國踢波打波啦

國安法生效後的幾點想法。

1. 戰爭狀態,放下無謂的道德觀,保命係最重要嘅。

2. 少說話,多做事,分享去邊做咗乜係最無謂的事,FBIG當然,TG也一樣。老佛爺擺喺個心用嚟尊重,唔係掛在口邊嘅。

3. 撕文宣唔係世界末日,本來就預咗會咁;就快中秋,有幾多人記得點解要食月餅?

4. 冇文宣冇連儂牆唔識分邊間係黃店?假如過咗咁耐,你個心都冇名單,咁就死啦。黃或者低調,藍,一定高調,點都聞到朕除,點會錯。

5. 講咩口號,貼咩海報,都唔係重點,大家都已經植根心中,灰色地帶太大,唔需要強出頭。

尤其係小店,附近一定大把藍店眼紅,篤灰就梗。幾位朋友都好擔心,因為根本唔知乜係錯;既然係咁,拆左先。拆,不等於投降,轉下思考模式先,不急。

有人提議貼白紙,有人話就咁貼memo,只要有創意,我愛蔡一智,香港人,識玩嘅!

6. 鬥長命,保鬥志,場仗有排打,利物浦等咗30年先再贏頂級聯賽冠軍,中間幾次擦身而過,YNWA從不放棄,所以千萬不要亂陣腳。

7. 經濟上的抗爭更重要。

8. 走同唔走,每個人想法唔同。申請冇壞,因為冇人知將來係點,保住火苗,不至無人海外發聲,同樣重要。我有老友會走,亦有好友會留,有人認為與其苟存,不如出走,我駁唔到。

9. 一直好鍾意讀中文中史,對文字獄批鬥等記載似近還遠,今日見到拆文宣同報寸電話,真係好似。
鋪頭文唔文宣真係無所謂
成年喇,一切在心中
慶祝國安法
含指直上255
國安法好野
忽然對日本釋出善意? 驚日本同印度聯手封鎖印度洋?

因间谍罪在中国获刑日本男子刑满释放

https://cn.nikkei.com/politicsaeconomy/politicsasociety/41150-2020-07-02-15-50-48.html
個市越多壞消息越升
通常信支那都會輸返轉頭
靠邊站寧願唔玩
淨流入近二百億
水為財 大水猛灌 多到北水要流入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞