日本鐵道消息及旅遊情報交流區(54)

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
HS2 營運速度要求 330kph
車輛最高速度要求 360kph
路線設計最高速度 400kph

Class395 就一定唔合格
日本本土應該得 N700S 同 E5 可以
應該係ALFA-X既量產車,如果用日本車既話

lm
日立本身有架design 畀歐洲嘅AT400
如果class 800做得好可能畀佢
日立中嘅
JR東同海會無肉食
見講開英國,呢一排對架class 800好有興趣。
其實點解日本除左四季島,反而冇呢種又可以行電又可以氣動嘅車?其實咁樣幾好又環保,可能仲省到油錢。

我就咁簡單諗
JR北:北斗
JR東海:ひた、南紀
JR西:はまかぜ
JR四:所有去岡山嘅特急
智頭急行

呢啲特急都有一大段喺電化路段行,其實可以考慮用class 800咁嘅混能車行
東海整緊HC85 可以混能
HC85唔同class 800
Class 800喺電化路段可以升集電弓行
Hybrid 車喺電化路段加速嗰時都係要開柴油發電機

https://youtu.be/n_woCb83auc
日本應該冇特急車做到呢樣嘢
連普通車都未試完 點會擺落去特急到做
應該得男鹿線EV-E801 烏山線EV-E301 九州BEC819系做到你講嗰樣嘢
但明明class 800係日立出,反而唔喺日本玩下
架車仲要有啲喺山口整
鐵路列車既電池續航能力唔似巴士可以充一次電行一百幾十公里
除非能夠開發到更大容量,更小體積同更低損耗既電池,否則特急等長距離列車於未來一段時間仍然主流發展以HC85為本既技術
建造成本同維護成本都好高,如果要降建造成本就要幾間JR一齊落order,架車就要有好多附加條件,設計費又會向上加好多
電池體積係一個大問題
又要大容量又要體積細先至擺到上車
而家潮流都係輕量化同埋減少車底parts
class 800 響英國都畀人屌到傻
車底又要擺電池又要擺發電機又要擺engine
容易造成過熱 過熱就要等佢冷卻

英國鐵道delay一個鐘好平常 收車亦是平常
但日本鐵道唔得lor
意粉 ETR400 都係日立
所以日立唔係冇機會
所以得四季島得
有電冇電、咩Hz、咩信號都行得
除左新幹線
不過唔知高尾~塩山既狹小隧道區間行唔行到
當然行到,兩日一夜行程要中央本線去姨捨
睇嚟真係可以玩20日橫斷日本之旅
試過大阪坐こだま指定席去姬路係滿,平日早上黎

留名
四季島做到係因為頭尾兩卡大部份空間用咗來做機械室,其實同有展望席嘅機關車係無分別,普通特急車無可能咁樣犧牲載客量去玩
The restaurant in Hotel JAL Osaka has an excellent menu. It serves a buffet breakfast and a breakfast with a choice of menu. It offers a buffet lunch and three three-course set menus. For supper, there're a buffet supper and a choice of menu (a menu of four courses). I ordered a beef dish from the menu while my brother chose a vegetable dish from it. The cafe in the hotel also has an unusual menu. I have a lunch reservation for three people for quarter after one next Saturday at the restaurant.
千葉6.2地震
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞