民主派初選名單出爐

880 回覆
237 Like 20 Dislike
九西港島連個數都未定更加會出事
實嘈到拆天到時

btw阿布泰老細今日先收集提名所以新東未確定嗰張名單應該係佢
咁佢同初選平台兩邊都要解釋下點解俾佢後補提名喎
都唔明咁樣殺出嚟做咩

補番張圖 冇屈佢架
好想睇佢初選輸,然後乖乖地唔出選
等佢哋白鴿黨啲鐵票撚享受下含撚投票嘅考驗
hk01話係梁頌恆黎,唔知係唔係
https://www.hk01.com/%E6%94%BF%E6%83%85/488701/%E7%AB%8B%E6%B3%95%E6%9C%83%E9%81%B8%E8%88%89-%E6%B0%91%E4%B8%BB%E6%B4%BE%E5%88%9D%E9%81%B8%E6%88%AA%E6%AD%A2%E5%A0%B1%E5%90%8D-%E6%A2%81%E9%A0%8C%E6%81%86%E7%AA%81%E9%81%B8%E6%96%B0%E6%9D%B1-12%E9%9A%8A%E5%A4%A7%E6%B7%B7%E6%88%B0
btw,今次戴教授真係搞得麻麻,先搞唔掂初選協議,再有街工直言會唔睇初選結果,d參選名單同方式都要靠傳媒至知,又冇官方網頁黎講清楚
佢fb有講,擺明係唔玩初選直接去選
咁阿布泰個老細咩事

咁我都幫教授澄清下
官方名單24號會出 而家呢個係啲傳媒見初選報名截止所以搶先公佈嘅list嚟
我預期24號或之前一係佢哋dq街工一係街工自己話唔玩
似想界立場姐姐票
唔初選係個人選擇
但係要交代好啲 唔係扮唔記得就算就算本土都係咁話

同埋sor but同健吾fd?
仲有容癌兩個都係藍巫毛啲友好

姚冠東都唔初選
但起碼人哋一早講明唔接受大台
2020仲扮唔記得當選民白痴咩
根據hk01資料:
新界東(具約束力初選,12隊出選,7隊最終出線):民主黨林卓廷、公民黨楊岳橋、社民連梁國雄、新同盟范國威、人民力量陳志全、何桂藍、區政聯盟柯耀林、劉頴匡、鄒家成、呂智恆、梁頌恆、林景楠

應該係冇陳振哲,梁頌恆、林景楠都有
ok
然後個問題就係今日先收集提名係咩玩法
https://youtu.be/yKwU4l4QKUU

可以睇吓呢條片
https://tacticalvoting.github.io/leg2020/#demo

同埋仲可以用呢個模擬器試吓
1. 預咗黃之鋒俾人DQ
2. 如果冇大意外,睇區選票數九東3:2格局唔會點變
其實出4隊唔係問題
其實dq黃之鋒後 黃之鋒係會欽點另一張新名單(即梁凱晴)做plan b所以最後都係5張名單架
重點係九東之後要傾好到時點樣用民調判定邊兩隊要棄選

如果唔係 A又話睇A民調 B又話睇B民調 棄選機制就好易被作廢
鍾庭耀個民調佢哋公佈咗合作
要推廣多d人做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞