啟德算唔算誇大左?

546 回覆
677 Like 21 Dislike
唔通你要佢地認柒
買撚左啲蟹貨又未走得咩

一手買完賣出去仲要蝕雜費呀屌你
同呎價?
買西貢村屋出市區隨時快過佢
未來做東九龍既中心點
啟德就係東九龍邊又近番中九龍
廿年內香港仲未GG會係第2個九龍既中心
利申 觀察後9up
完全起哂要廿年啦
而家3成都冇
多地盤到仆街
起醫院起十幾年地理位置又極差
痴撚線先係果邊返工
其實過條天橋就到,應該5-7分鐘行到啟德站
康城3k係補地價咋
發展商仲要比一舊錢同分紅先會投到塊地
不過MTR唔會公布標書內容 所以無人知發展商實際用幾多錢投到塊地
所以MTR土地都係咁
拎康城、嘉湖呢啲新市鎮同啟德相比係咪痴線
港九市區要幾耐先有一幅咁大型嘅地皮,加上有保護海港條例禁填海,可能以後都唔會再有
呢幅地本身真係一隻大金蛋,不過政府只係賣地賺錢就算九數,整體規劃差到爆,剩係搭車經過已經唔開胃,屏風樓密密麻麻,仲要擺兩條公屋邨喺大門口當眼位置迎賓
公屋都算,仲要最低質既鉛水邨
班人嘈要市區地鐵上起公屋
一個月支助萬幾兩萬蚊比大陸新移民住
第時仲有好幾橦公屋+居屋+首置
多公屋,但係右面Site 1F1 新鴻基個設計圖好靚,似element + 君臨天下咁款
九龍站high class好多
起綠置居/居屋/首置都好過公屋...
咁靚既位,大把富戶肯俾返間公屋出黎la
輪緊公屋嗰d就住舊單位咪得囉

政府做規劃真係好垃圾
有心做地下街,但擺d低消費家庭喺到住
地下女人街就可能得
高檔商戶做唔住,低檔商戶整cheap個場,一齊死

呢個啟德區係時候落番地,改為 鄰近九龍灣/觀塘商貿區既 市區大型發展項目 算la
啟德嗰度好有首都feel……我認為嗰度直頭係總統府嘅理想地點
條地下街最後應該變左彩虹嗰條subway
輕軌留名等睇爛尾
Cbd起公屋
仲叫唔叫cbd
都無諗過起
唔好哂錢啦
如果無mono rail,住跑道嗰堆人點算
駁小巴
之後條小巴龍放工時間長到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞