啟德算唔算誇大左?

546 回覆
677 Like 21 Dislike
講多少少啦 其實嚟緊全啟德啲大支樓就全部劏房盤嚟嫁啦 好多發展商見勢頭唔對都轉曬細單位出貨 成個啟德嘅配套都唔會頂得住個人口 其實你依一刻去 都會覺得嗰度好多人好熱好多狗屎好多車周街泊嫁啦 未來會仲誇張

至於你話你係住矮棟嗰啲condo單位/大單位嘅 咁你咪諗下想唔想比一支支大樓圍住 出入又多人又有公屋囉

至於你話買嚟投資嘅 咁無得講啦 睇你position啦 但你話自住嘅 我可以講你知嚟緊兩三年起貨嘅 都係啲臨急改出嚟嘅垃圾劏房盤 唔值佢依家嘅尺價
剛剛立過下,啟德$1100幾萬樓 約550呎,租值$20000左右
而你$15000租金,呎數大約350呎

唔知你算唔算租廢閪劏房
550萬首期,月供$24000,交$2400管理費,收$1x000租係好正嘅。做唔到都要扮吓嘅

可能業主搭架life會快啲,租客搭life會慢啲要仲俾業主入先,看更又會禮貌啲,過年會大聲啲講恭喜發財

都係做業主感覺良好好多諗起30年後供滿層樓唔使供,幾爽呀!
遲下國安法殺到,唔使到2047年香港已經變成一個普通的內地城市,d大陸客仲會黎香港買豪宅?你見唔到依家九龍站個d豪宅開始蝕賣緊咩?有錢個d開始走資去新加坡啦,仲黎你香港把鬼咩,貪你樓價高定TG放題好聞呀?
啟德$1100萬樓何來有$15K租?

啟德業主比到550萬首期,都唔使你租客幫佢擔心會供到氣咳
你專心每月準時交租就ok
你都識講住緊啦!仲點會用今日個價交租呀

好緊張我租幾錢嗎想住吓新樓??
住緊,真心唔值呢個呎價
乜鳩配套都無
無商場無交通(得黨鐵)無超市無球場無食肆無公園
大塵到癲,掠衫出露台最後仲污糟過未洗
日頭勁嘈,夜晚都好似幻聽到啲地盤機械聲
同埋 勁撚柒多蚊
海航班仆街
呢兩年個租價窄幅橫行咋喎

計都計到你租幾大啦

租樓都可以扮大袋,你真係第一人
一來啦 二來大單位跌價 新盤賣得最好都係中小型單位
咁咪轉曬做劏房盤囉

咁你諗下到時個個盤分分鐘多一倍人住 多一倍車 但因為係劏房盤 啲retail/carpart係無預過數 成區一定死硬
兩房咪得500尺囉,好特別要扮大袋咩!扮大袋話住四房雙套啦 萬幾住兩房都好貴㗎!
九唔搭八就喺度人身攻擊
堆蚊響邊度黎,係咪向海?
500呎咪交$20K租囉 ,租4年八十多萬啫 人地廢閪大西北4年就賺球幾啫
租租每兩年可以享受搬屋樂趣,又可轉換新環境
如果你認為價錢絕對反映質素
我又唔認為啟德有贏康城咁多
係 打simcity/cities skyline嗰陣就係

係,又遠又少配套
條渠同周圍地盤?
err...
你自己睇返你問左咩, 人地答左咩
你講嘅嘢,同我講嘢完全冇矛盾或關連
唔明你咁神經質做乜
定係而家啲人唔識正常討論

而家的確係冇公佈確實日期。淨係你上面已講左年中開一半、三個月內開兩個版本,兩個說法都唔見得有反駁同FC到啲乜

而實際上幾個月前報道係預計下半年開,又同你講法不同但冇衝突,你搭車入去都唔會FC到確實日期
哎唷唷! 新樓一出又幾百放租盤同時有投資業主推出嚟會平放租唔係唔知呀!
嗱!你層樓自住三百尺市區樓帳面升咗百幾二百萬,聽日即刻賣咗佢落袋啦!
賣出有二百萬落袋恭喜你添啦
三開蚊機都照有蚊,佢地已經係究極體
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞