啟德算唔算誇大左?

546 回覆
677 Like 21 Dislike
ching洗唔洗咁嬲
然後又得嗰2.3百呎,再賣你2萬幾一呎
白石角有板你睇
啟德淨係啟晴果堆支那閪公屋都已經將成個區降咗grade啦
個規劃做得唔好
唔知佢個定位想點,佢個位咁靚,又睇過啲發展書
之前一路以為佢想走夾心階層至中產路線,即係南昌匯壐嗰種
直至之前去過一次,唔知點解有種基層社區嘅感覺,好逼、冇乜公共、消閒配套
南昌匯壐都係近基層社區,但係唔會有咁嘅感覺
明日大愚
地下街,深圳大撚把,一浸酸宿菜味
睇完個post得啖笑,究竟有幾多人住過啟德或者買過樓

攞康城比直情完全不可比。地價,地理位置,交通,校網,規劃等等完全唔同。

本身兩個subject 都唔同,性價比都好難比較。如果熟樓市會了解啟德私樓大量買家都係內地客,佢地好多買樓係唔睇價錢既。

價錢永遠反映最多資訊。當康城只有一個mall 可落城,啟德仲有發展空間。試問咁大型既市區發展而家,甚至未來可見既時間仲有邊度有?

跑道區會被定立為豪宅區,豪宅區既價唔係上車盤可比。

言歸正傳,啟德地賣得超貴,樓自然貴。認同而家有溢價,但溢價只會愈黎愈大,因為內地客唔在意溢價。
靜靜雞改口風話研究地面行或者其他方案
--竟然係正式收左皮

仲以為咁型有單軌
之前睇樓聽aa吹水都覺得有啲心動
所以一句到尾,香港未來根本係俾大陸人住,真正香港人既移民好過啦,個價永遠無可能跌
1000呎33,000我就租
見到你句內地客就知block得一定係唔知咩經紀保險佬 咁撚有錢要買就買港島喇 仲要等佢啲配套 隔離又大馬路又地盤多車嘈到癲又大塵 自住一定唔會揀 話係豪宅區真係笑撚死人
就咁睇啲地皮其實切割到好似白石角
但地理位置係九龍中心就靚好多既
啟德係地皇,但上面起樓既係垃圾發展商
係黃偉綸自己係 LegCo 答
比條link你慢慢睇

ps. 單軌其實係落後嘢,有啲城市已經拆卸唔用,仲要係起條地鐵咁高嘅橋,係班官講到懶係獨特

https://medium.com/train-not-arriving/efls-consultation-b1c566ba6712
又有人話要出年
邊個真
你令我諗起連登仔2008年嫌樓價貴話會跌 到而家一直升
我睇將來,你睇而家,無話過啟德好住。
港島有新樓供應? 我好認同有錢買港島岩呀,但係其他買家係內地客啊師兄,買樓都唔一定黎自住啦

講句意見都被人話係經紀佬繼續燈
為左下一代 移民好似係唯一出路, 但都要有錢先
發展一個成熟社區起碼要成廿年

好似元朗雞地、將軍澳,都係近幾年先成熟

但元朗同將軍澳當年都係好平

啟德未發展就咁貴,真係唔太抵
當年肯用電車公司proposal嘅話 又平又易交貨
我就睇得好簡單,由大陸發展商攪嘅project一定爛尾,唔係話d住宅收樓嘅執漏,係講緊佢地無新鴻基攪商店配套、規劃嘅concept,根本迎合唔到香港人口味。
自己FACT CHECK啦 又聽人講,
同話康城有垃圾味, 元朗屯門有牛有咩分別.
發展左就3萬5蚊啦.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞