啟德算唔算誇大左?

546 回覆
677 Like 21 Dislike
開左新車路有個平台仲有noise barrier 周邊起緊樓
仲有條最早期話乜鳩百年一遇既三峽大霸
兩單嘢根本唔關幅地事:

海航嗰單擺明被打劫嘅,明知要撲水夾爆佢
恆基買嗰陣海航一開始話原價賣、不過第時收益要佔一部分,恆基就拖到海航頂唔順先再傾(我間行有份幫恆基做financing )。海航賣比恆基嗰兩幅仲要係最靚嗰忽 (最出有海景)。但嗰陣海航比大陸夾到差啲收皮,唔賣根本唔得。

高銀就自己柒嘅,太進取,一下子買好幾忽地,但後面financing 都未搞好,以為銀行見地就批,但佢公司本身leverage好高,得啲細bank肯做(仲要貴息)
唔好話development loan借唔到,甚至翻有bridging loan 都轉唔到long term loan ,咪局住要賣
白石角夠密啦!起碼空氣好
UP 可以呃GFA ....又可以賣到錢。。。
無味就算ok啦,景觀唔係啟德優勢,主要貪佢名校網+屯馬線
大塵到仆街
住兩年個肺唔要得
等多5年先吹啦

同十年前將軍澳差唔多
古巨J自稱啟德租客,租左4年

啟德比連登淡友踩到一文不值有咩感想?
但啟德愈黎愈多MNC搬去果隻D寫字樓。
連JP Morgan都去埋,宜家係睇將來有冇力打造出第二個中環。
大陸式炒地。
康城全部神主牌都推
啟德規劃=求其搵個人撩兩撩間開啲成大塊地就當係
商業地流標呀 仲中環?
行得仲遠呢
租金回報1.5% ,買樓投資收租回報驚人。
自住驚閪30年後10萬一尺
樓價gogogo宗教 教主 3zero
啟德毗鄰大量建築地盤,不毛之地仲要比租,隔離新移民公屋邨,率先感受大灣區情懷
請問搵幾多人工先可以係啟德一間租一間自住?
嚴格嚟講 峻瀅唔算係康城屋苑
康城入面果堆普遍比峻瀅貴
咁點解會平過頭三期
因為啟德選出嚟果 d 議員全港最藍同最賣港,咁點會有監督
咪撚兜啦 康城區
除左日出康城 撚有一個叫康城區咩
長實賣樓果陣都係叫將軍澳石角路呀
CBD2係都觀塘九龍灣啦,果邊就真係大把甲級商廈/工廠重建緊啦

啟德得個貴字,成日話發展發展,當你守多10年好未,最多咪又係多左d靚少少既商場+個唔知有咩用既體育園,呢d野好多區都有架啦,有咩咁巴閉

講近中環更加稱不上,隨時荔枝角/將軍澳出中環仲快過佢
百無海量供應,屌荃西 好過
近市區差極有限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞