啟德算唔算誇大左?

546 回覆
677 Like 21 Dislike
CBD 2.0
峻瀅
但係而家係樓做起好,配套就有排都未有喎
反而隔離公屋就一齊起好
入伙之後樓下就有食肆,街市
條單軌又係講足十年仲係研究緊

之前搞假諮詢,公眾意見已經質疑單軌可行性同工程挑戰,但係班官有預設立場理得你

電車公司交個方案又平又起待快又起少堆橋礅
班官就話阻住行車線、影響路面交通、規劃無預到乜乜乜

好喇,奶嘢啦,發覺攪唔掂
就靜靜雞改口風話研究地面行或者其他方案,到依家連個結果都無,幾時起都無時間表
唔係我嚟,另一個user
下次試下除口罩
懷疑你聞緊個口陣垃圾味
潛力未露出黎啫
上得註冊處都遲正式合約一個月啦 計埋臨約就差個半月
原本吹到香港第二個CBD,所以先咁貴,但office就無,一開始就起兩條公屋邨
有公屋就唔會做到cbd
你有無見過中環半山有公屋
其實香港人買樓好現實,如果層樓隔離有幢公屋,住都住得唔舒服啦!
話康城有臭味真係人云亦云
我係工業區做野都冇事
呢個係典型港共政府嘅思維,你望吓對上10年香港有咩基建係值得自豪?!
係北港島綫呀ching
不過你預 2030 先起好
起左Sogo點樣可以令到太多蝗蟲呢個缺點縮細
一落樓下通街都係講普通話,真係狗也不屌
等到2047? 你上年都唔會估到而家嘅香港會變成咁
其實個啟德做嘅野好反映到政府幾垃圾 個碼頭一開始其實係有plan到啲郵輪泊係度果時做cold ironing等啲人唔洗聞煙 最後冇左回事

到舊跑道單軌 e+連個structure都起好單軌個contract都未出世 成件事好似冇影咁 我諗好快又會有啲原因又話做唔到 舊跑道個位成2km長 係果度行返去啟德站都幾遠下

時間表方面你放心啦 實頼社會運動但明明成個地段啲工程一直都遲
我從來都無講過康城/將軍澳好過啟德,一定係啟德好d, 只係討論緊個性價比問題, 而家啟德成三萬一呎,一早factor in 哂 發展好既價錢, 但問題係要幾多年先發展好,一個唔好彩好似康城起個商場仔都要十年,咁我用相同既錢買其他樓唔好?
綠化平台只係多條行人路
有預留位比單軌,但應該唔關 structure 事
買啟德不如行多兩步買譽港灣,樓下mikiki,附近又多生活配套;新樓癖好者另計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞