啟德算唔算誇大左?

546 回覆
677 Like 21 Dislike
有少少同意但10年前個政府好似冇而家咁戇鳩
的確呢區依家仲係好垃圾
但十年前某「豪宅」樓花8千蚊尺,依家萬幾,果陣買左既發大達,點會叫生叫死
其實市區新樓兩萬蚊以上一呎唔係好正常
舊區土瓜灣新樓都2萬一呎起跳;利奧坊系列又係咁貴,當真市區新樓都係差不多價錢,咁我就寧願住一個新發展,真市區的地方

利申:住啟德
市區新樓兩萬一呎絕對正常, 但如果仲有9年先發展好你ok 嗎? 在而九年我先住你所講既其他市區新樓(有齊社區配套), 到啟德發展好再考慮搬入去, 定你覺得到時先搬去啟德就太遲呢? 因為呎價已經直上4萬?
應該問點解唔係同步起好 至少都有個商場仔先啦,日日俾人話啟德荒
幾年前煥然壹居賣緊果陣個價真係抵玩,但好多人抽中都唔要
不過依家溢價咁高都係市場效應,當將南都賣緊近二萬蚊呎,啟德商業潛力大咁多,真係好難差唔多水平 
咁你將來試下9年之後再入啟德
我預測唔到將來係點,唔知9年之後會仲係2萬蚊一呎,定係3萬一呎
我好肯定未來幾年通脹得好西利

BTW,我自己住落覺得幾舒服,難得住市區,但唔覺得迫人口密度好低,好舒適
住緊,同意,有地鐵方便左好多。樓價升左加按套現買多左一層,多得啟德
同意未來幾年會通脹好勁,但其他樓都會跟住通脹升
想討論個點在於而家啟德個溢價係未太高,而無諗過好似康城商場種種原因咁,十年先就快起好。 咁硬食左既溢價就會相對無咁抵。
當然, 你買左啟德,鐘意就好
我都係一間租出,一間自住
近排天寰鬆SSD,我都想放一間一房換間二房
康城個商場到底幾時開?

聽左十年都係「就嚟開」

想當年Yohomall由yoho1開始吹,到出midtown都仲講緊話就快開

最後等到grand yoho開賣前先有,前後都有成十幾年
人哋話好撚臭架
你慣咗咋
成日去=慣左
間唔中去=咁O岩果日冇事

講晒
3個月內開.

家陣起好晒做緊內部裝修啦

唔好聽人講, 做下FC先.
啟德第二期賣緊,第三期跑道都準備賣我好同意之後幾期溢價太高,但係地價本來就唔平,至少萬2一呎起跳

不過第一期到底可以賺幾多,真係好難知,9年之後我出貨再話你知
入左第一期既你一早fatfat 左
乜唔係應該做好晒基建,有晒社區配套、商場、食肆,到最後一步先安排入伙住人架咩

笑死.
其實所有地方都係一步步發展, 差在多定少
如果唔係邊會有開荒牛呢個TERM

好D配套既既, 有既, 公屋囉, 仲要係97年前既
你睇新既公屋, 有D連街市商場都冇, 天殘地缺
叫外賣好過啦
都係好彩抽到,2017年個時唔係話有錢想買就有得買,玩抽樓玩多好幾次,有次抽到零晨2點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞