啟德算唔算誇大左?

546 回覆
677 Like 21 Dislike
會更加多
搞左咁多年仲好似未開發咁
都唔知係發展商拖長條水定咩原因
你咪又係唔出街係屋企打飛機
居民質素關你鬼事咩
最多咪一齊搭黨鐵 影響你d咩
但係啟德一出就太子道 假假地都係市中心
不過貴康城唔多過一成先可以考慮
商場呢公園呢
屌你講到唔出街咁
我對啟德好有期望,新鴻基個樓盤個設計好正,仲有mono rail, 體育園,sogo
行高架
似日本
一條路軌
屋苑果d大媽商場你行囉
公園你有落過去玩?
商場不嬲我慣佐出去油尖旺
磁浮去九龍灣
屌你我渣車算
康城好似十年先有第一間餐廳
我知,但好明顯有問題。
利奧坊(唔知有無記錯)200幾300尺樓隊2個工作台比你
來回兩條路軌,仲要一排幾層樓高橋墩,緊急救援又難
(呢樣係班官自爆,話開源道搞唔掂消防要求)
可以穿過幢樓
樓入面有個站
方便返工
咁又唔好亂拉埋黎講。。。
嗰兩間嘢,一間搶完地搞唔掂個development loan,另一間比大陸夾到佢無水先要賣地啫。

市場知你急撲水,仲唔壓價咩?
但呢堆起好都分分鐘2025
我住渠隔離,如果可以早D優化條渠,我會開心小小
因為未來根本唔係plan 俾你香港人住
所謂咪注定變珠海、廣州南d死城囉。大陸人本身都唔會買果d,你當佢地好傻咩。中聯辦都識狂掃寶翠園、觀月樺峰啦。
條渠好臭?
歷史問題
一開始01年係豁免窗台,環保設施,空中花園既地積比
所以你見果期起既樓,全部都係下面一個3-4層既商場,再整幾層停車場
再一個好大既公眾空中花園(但俾私人地方包住基本上外人好難知同入到去)
一黎可以墊高層樓,二黎商場停車場可以放租,三黎呢d都計入"建築面積"
果時賣樓都係寫建築面積居多,賣上黎就好睇d又賣多dd
最最最重要就係呢D所謂公共設施係可以幫佢加地積比
簡單既例子,佢塊地10尺,佢可以起10倍,即係100尺,即係十層樓
如果佢起左10尺既空中花園,又起左10尺既停車場,政府就加佢10尺地積比
最後就變成層樓由10層變13層,賣13層尺數既錢

原意本身係為左大家有多D公共空間同環保,後尾就變左大家都知既發水樓
之後政府想cut左個政策,但又唔想得失班地產佬就定個豁免上限
結果就變成窗台花園露台起大左果d唔賣得錢(豁免15尺,起左30尺,多左果15尺唔賣得錢)
所以乜柒都起到上限算,理撚得你用唔用得著
味就無,只係爛地一塊,無野睇
依家條跑道仲養緊草?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞