即影即有貼相 / 集中討論post (15)

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
新黎

請問點睇sp-3呢類printer?
係咪唔會出到即影即有嗰種味?
我冇玩PRINTER
純分析

你影張相個機器
記載嘅MEDIA都唔同
再用唔同於即影即有菲林嘅方式去SHOW返張相

我唔敢話一定學唔到
好到好似都得
不過就睇你要求係點
咁簡單

我學外國成個換

btw
sonar其實好準嘅
旅行影相好方便
係啊 好似買咗$20 本 個size 好fit
我會咁覺得,一般即影即有係「極大片幅」相機,張相係直接光學得出嚟嘅成品。

而sp-1/2/3同sq-10/20呢類打印機,就算部相機幾勁,俾盡咪一般得中幅,仲未計個打印效果。現階段技術,點比都無得比啦。
最近想買即影即有打印機,睇中左2部,諗緊買SP-2 定 instax mini link 好,佢地2部印出黎顏色/畫質大唔大分別?
人哋話sp-2比sp-1進步,試完sp-2再對比番automat影嘅相,部sp-2就入盒封咗塵了。
lomo wide好易壞
已經第二部唔識出片
再買都係買番FUJI算
係咪Fujifilm Instax Wide 影?

諗緊買 Fujifilm Instax Wide 300 定sq6好
講真兩部宜家都唔貴
入哂都值得
啱啱睇post 見到話題300光環有問題,想問係咩問題?

見你地反而買返 210/200

我見amazon wide300仲平過sq6

係諗緊正方形 定長方形相紙

影人為主邊種構圖會相對容影D?
哇,乜香港買都係6xx咁唔洗上網買了
影人為主mini 啦收藏方便可以攝銀包/電話背
構圖一定係wide 方便D , 似終長方形度構圖靈活D
方型就最簡單人頭置中, 玩耐左可能會悶, 但 IG 方型框文青感覺良好
個人嚟講唔鍾意mini

咁就揀wide啦,見佢價錢平少少

叉開少少
WIDE 300影出來張相有時會有個光環出現
只係有時
唔一定係因為逆光
室內光源有時都會有
好似未知成因

所以我會用100或者200比較多
視乎心情
300少D用
其實square只係大張過mini少少,爽一定係玩wide爽啲嘅。不過個問題係wide機真係好嚿 
拎架細機:成身汗
拎架大機:成身汗

無謂做自己後悔嘅事,「早知就乜乜乜」
我自己就覺得拎架大機冇咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞