即影即有貼相 / 集中討論post (15)

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
富記 mihk 3k
寶記 2.4k + waiting list
有冇人識改pentax67轉instax wide
google 下睇下有冇人做過
宜家有 3D print 基本上比以前方便好多
仲簡單
測錯光

有冇得望下?
(人樣可以用MIKE導方式處理)
睇你想要咩唧

如果實用最緊要的話咪富賤
如果想試下因為富二代只掛住賣相機而唔理菲林質素參差同即影即有愛好者感受嘅寶麗來的話
咪寶麗來

利申:寶記重貨
好光係你覺得好光定相機覺得好光先
係室內影而人同背景距離得好遠?
如果層主(應該咁叫?)有相睇就好易明白
pentax 67 焦平面快門後面邊夠位放到instax wide …(比6 x 9 再大一點點)
上utube睇左 有兩邊黑邊...超唔掂..
有黑邊已經好好
咪當 effect
聽聞蝦掃直情攪唔掂個法蘭距
Mike導方式即係點呀??
環境好光呀
我喺muji cafe影嘅

開咗自拍mode
唔開閃影係影到
色水都似現場嘅warm tone
不過矇啲囉

再影嘅時候繼續自拍mode+開閃
閃完張相就變咗cool tone
好似每次開閃都會係咁
然後背景黑咗

我記得買機之前做research嘅時候
見到mini 70個閃燈可以喺party mode到做少少改變
令張相落咗閃影完之後背景都唔會黑晒
唔知道SQ6係咪都有呢個功能

第一次有自己嘅即影即有
以前都係幫人影過一張半張咁
所以冇咩經驗 多多指教
唔想自爆
打格仔
或者咁
其實你用緊咩機?
其實我心目中都係寶記
雖然 waiting list 真係唔知等幾耐先運到過黎
不過計落就算包埋運費點都唔會過 3000
最衰自己遲玩冇 impossible lab
唔係唔洗等
SQ6
IMPOSSIBLE一樣唔好處多多
正價試野
只不過當時個老闆真係用心整
叫做條氣順D

當時相當偏藍嘅相 - IMPOSSIBLE中期

IMPOSSIBLE末期 - 最好的時光

為富二代只掛住貴價賣相機而唔理菲林質素參差同唔理即影即有愛好者感受嘅
寶麗來菲林

舊POST我做好多實驗
仲有極寒影出純黑相果D
只不過大家幾年後唔記得唧
今時今日玩 rb67
富記係改個 sq 背唔洗用 impossible lab
impossible lab 係 for 寶記 only
最後都係決定 waiting list 寶記

https://analogue.studio/product/impossible-project-lab-polaroid-back-for-mamiya-universal-press-rb67/
想問吓FUJIFILM INSTAX SQ20好唔好用?抵唔抵買?因為最近鍾意咗正方形相紙嘅風格想買黎玩吓 或者有冇推薦其他機?
將影片變成即影即有
係SQ20最大特色
數碼影片可印上膠片度
拍片你要問返專門果D嘞就 因為我唔識

(跟富賤將FILM叫做膠片)
追po見到好似都幾多人推Sq6,有啲想買呢部推唔推同埋難唔難用之前玩開mini9
好易用
傻瓜機黎講我覺得最好
AGGER
Thank youBtw想問wide200/210兩部有咩分別?邊部好啲?易唔易上手?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞