即影即有貼相 / 集中討論post (15)

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
OT=Off Topic
原則上數碼即影即有
你用華為配CANON都得
結果所有電話/PAD都係即影即有 範圍太廣
當年個POST原意係俾影出來菲林即影即有
2019年之前仲多巴打介紹

宜家頭POST有介紹但唔夠update
古董機為主 (因為我只識一部分古董機)
新機略為少講

至於數碼列印 我冇任何意見俾到你
大家好
想請教一下大家一樣野
老婆想買部類似即影即有 (又可以save相 又可以print相)既機
主要用黎影主子/Gathering合照/第日小朋友相
佢睇中左Canon Inspic 貪佢係Canon (好似唔錯...?)
上網睇部機好似2019年興D
想請教一下 以我個用途去睇 依部好唔好?
有冇同類型更好既機揀..?
有諗過買,但睇完d 人返圖好多都有暗角/黑角,就算係m645 鏡都係,估係因為鏡間快門個開孔太細的關係滅左火…
有冇ching影完會scan返啲相?
有冇scanner推薦
用printer scan得好差
最後買咗SQ6
佢依家mk2 有個adaptor係可以直接放大個焦距直接crop左4邊黑角
但依家個價都成3k......
公司商用PRINTER+SCAN
暫時見同實物最似色水係CANON
RICOH就一隻隻 宜家公司果架都九成似
色會比實物濃左些少
HP 就最差 完全偏紫
好好運用
記著相機唔識影相 你先識
Hello第一次係到留言
想請教下大家有冇用開instax210影double exposure?
個trick係影完第一下即刻拉一拉起盒菲林,唔俾開菲林出黎,之後關蓋,再影第二下。
上盒菲林淨返三張果陣我試呢個方法都成功影到,但係今次開盒新菲林影左三張都失敗唔知係咩原因
求指教
mint 部rf70 好玩?
本身鍾意用手動機機械機
老實講,玩係幾好玩
但真係唔好用
全開光圈成像又唔靚
測光又奇怪
對焦又麻煩
一樣都係手持
環境本身好光
但唔知點解張相落咗閃會冇咁矇
點解會咁嘅
感光粒子充足光線下會顯得比較幼細
結果張張人像個背景都黑哂
問下大家
如何 Instax square 同 寶記只可揀一樣
會揀邊隻黎玩?
上網睇 instax color contrast 較大
寶記 i-type 偏紅
但 黑白黎講寶記嘅 contrast 比較啱自己口味

入左部 rb67 黎轉即影即有
富士背同寶背價錢係差唔多
唔想雙修
太貴
影人像為主
2種感覺黎
平日會用富士多
但有時屎忽痕又想影下polaroid
鍾意即影即有既人都會雙修
一個背幾錢你知唔知
我買過一個3.5K
但3年前
唔知而家咩價?
應該係2年前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞