即影即有貼相 / 集中討論post (15)

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
新手想入手Lomo'Instant Automat 係咪好選擇?
正如我都想知係咪真係華為個LEICA鏡頭D相係出得靚D?

至於你講果樣野
就即係數碼攝影射印落膠片度
仲算唔算膠片攝影
亦就係我想知嘅問題

D人就咁負皮算數冇原因冇盛

如果真係數碼攝影都屬於膠片即影即有
咁就應該係開始要討論電話鏡頭
RATHER THAN相機本身
負左皮就算數

咁如果我問華為同IPHONE即影即有效果而有人答到我
即影即有相機就即係應該要加返幾千款?
到時係咪前10個主要廠牌都係電話而非寶麗來或者富賤?
禮物經驗分享:

.......

以後齋睇 最好就唔好送相機
送左盞傷心
我覺得可能下個post一開頭定義返清楚。
我自己覺得事實上依家即影即有已經進化咗做一個新嘅層次,
例如唔單單係好似傻瓜機咁影完冇得review張相直出,
而係有機可以影完review先印,
亦有機係冇得影,靠手機影完印,但製成品都係即影即有相紙

唔討論相機/印機,都會有人討論邊度相紙平

咁廣義上上面提過嘅topics都係同「即影即有」(instax)呢個字有關。

如果想只係特別傾某個topic,就下個post define返,
我覺得只要定義清楚大家就會有expectation,
想討論out-scope嘢就另開新post
想請教下巴打如果一部改左4 x 5 back 既polaroid 110A 上graflok 會唔會因為焦平面問題而影唔到中焦既相

咁都係玩返新機 睇得富士同lomo
lomo做埋教育instant wide 787
值唔值黑五85折 比多4舊買佢額外close up wide angle同splizer
部富士wide 300冇開幾個月 就開唔返機
換粒新電試下
有時放一排 4粒電某一粒電壓低左會咁
(例:放一輪 1.3V/1.3V/1.1V/1.3V)
因為係SERIAL就令到BOOT唔起部機

試下先 唔得先再同你諗
如果得 就開/熄/開/熄 做十次八次
之後可以再放一輪都OK
有問 咪一個負皮 完
咁樣

OT:仲未出聖誕系列連豬
老母instax wide back 焦平面比普通graflok film back 後移19mm 。用110a 對焦會唔準, 一係較過個cam 專for instax back , 一係就用graflok對焦屏(但要墊高19mm)
反正個post 推得唔算快,其實乜都可以討論下集思廣益既。例如就算印相都有同相紙相性夾唔夾既問題,唔係下下都係高像素就印得好之類。
感激巴打解答
一次過買5pack 可以去到140$ 1pack 左右
雖然都係貴但係至少好啲
fuji sq6之前香港搵唔到現貨
我amazon買錯手撳多左部
發覺冇得退 所以睇下有冇巴絲會收左去
https://www.amazon.com/dp/B08YBY923J?th=1
有機身加20張相紙 $850
有意留tg
換咗新電都開唔到 想問係咪要再擺多一排先開得返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞