即影即有貼相 / 集中討論post (15)

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
咪一年入面得幾日先影得
買左instax wide 300
點知多人起上黎想自拍 先醒起無倒數計時
少少掃興
用緊v700,我最後都係揀翻拍

呢張就-3至-4度下影,不過構圖炒咗少少
好凍咁 

廿幾度,都OK丫
我果D唔掂
超過18度都紅噹噹

SPECTRA 係
SX-70 / 600 近期冇入貨唔知
凍但唔炒
靚喎
有個app叫photoscan,google出嘅
我覺得即影即有唔使用到呢D scanner嘅,同埋scanner長時間用會過熱,scan出黎D野會唔啱色
我D菲林都係用數碼機翻拍算
新手小煩惱,近排想入手一部即影即有,爬咗好多文發覺老母d機好似都問題,包括曝光同+-EV,但係功能同樣又好吸引,本身想入手automat 或者四方,搞到而家有啲糾結
克服到嘅

諗返你主要嘅用途就揀到
老母會俾你好多挫折感
但影得到又會好滿足
挫折唔係自己問題會好唔開心
Instax相紙主要都係用Automat同Lomo sq,測光同曝光補償係有啲戇鳩,不過唔係UN都還好。初期交吓學費就OK啦 
1. 旺角 大型商場 三樓(商場叫做二樓) 九龍行 (seems to be, suddenly can't type any chinese)
2. 旺角 相機商場 頂層 (斜對住間賣菲林相機嘅鋪)
3. 日本天皇

1.朗豪坊?
2.星際?
3.showa?
追左幾個post
想問下寶記係咪基本上唔適合喺香港咁熱天氣玩?
我覺得佢啲色靚啲,但相紙唔得都係無意思
仲要咁鬼貴一張

利申:乜機都無想試下玩方形相
純粹方形玩富賤好過啦真心 穩定性贏幾條街
利申寶記半退會
富賤方形好似係SQ6比較好?
我見mini好多唔同款相紙,方形少好多款
好耐冇玩測試

早排天寒地凍
上去大帽山測試已停產 Polaroid Originals® Spectra Film

就用圖中嘅菲林同相機組合:

製造日期:05/19 (已過期)

天文台網站顯示大帽山溫度:介乎 7.5 ~ 7.8 度

SCAN:公司部CANON商用機/冇調較

都係建議如果10度左右或者以下少少
新Polaroid個效果係OK嘅
熱就 算啦
光之達人

BTW我都想去探不過唔問嘞
想問下兩者有咩分別?
SQ10算係printer 定係即影即有?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞