Zack Snyder原版正義聯盟確定會上!

524 回覆
99 Like 15 Dislike
一定要reboot啦
超人 蝙蝠俠都換人
其實DC好應該咁玩
佢比老鼠唯一優勢既地方係老鼠只可以用老少咸宜既風格
但DC就冇咁既限制
唔同英雄有唔同風格
再到正義聯盟呢啲大集合片個火花應該會好大
屌那星實情居然係會睇到Batman搞爛gag...
最新傳聞superman好大機傾返掂數Henry Cavill做返
Henry Cavill同wb傾唔掂原因最大問題係個片酬$,
Henry Cavill紅過以前簽新約加片酬,但wb 對superman票房不確定,
想簽個新既減成本
唔同batman ben咁複雜(導演,劇本,ben之前酗酒等等)
我初初睇完BVS都好期待JL班友會點樣玩謝美國
點知好撚失望
屌你
講起動作場面運鏡
zack比較擅長鏡頭追住個角色黎拍 表現到速度感同動感
而溫子仁就好鐘意旋轉頭同放大個空間黎拍
比觀眾覺得好有空間感
其實係個海底太空曠加埋啲Laser砲
變左真係好似星戰咁
Man of steel開場都好星戰
其實唔怪得Zod
Zod係勇武手足
jor係左膠
有啲興趣
以為今年上
henry係醒目仔嚟
佢一直沒講過話唔做
仲周不時上下雜誌做下訪問話自己未放棄過呢個角色
但佢又從來沒同牙ben momoa 同gal gadot咁一直企ZS個邊叫曬releasethesnydercut
不過都好想佢做返大超
佢同ROCK 同一經理人
Rock 早一兩最多戲同片酬
經理人應該好有牙力, 同WB fight 多D 片酬
520 因為公司話公怖得佢先講
上年1117佢影都冇
舊JL啲cg爛撚到 on9
咁個陣佢又係慘嘅因為鬍鬚單嘢
比人笑到
所以佢唔都一直想再提JL
首先,我唔覺得神奇女俠好睇過Mos,佢只係一套好正常嘅起源超級英雄片。

淨係見到你講點解唔救老豆,基本上後面已經全廢話,若果比我寫超人,我都一樣寫佢唔救老豆。

你根本冇設身處地係一個人物嘅角度上諗,唔係,應該係你根本冇認真思考啲劇情。

超人,一個天上跌落嚟嘅人,好似神嘅化身一樣存在係地球,比一對夫妻執咗嚟養,呢段期間呢對夫妻都知到呢個BB係唔屬於地球,但既然執得佢,佢地選擇養佢長大成人,係佢成長過程中根本呢對夫妻或者超人本人,都唔知將來會點,將來會發生啲乜野,但呢對夫妻都盡做父母嘅責任。

教佢正面嘅人生觀,但到超人開始長大,佢自己都開始發現有超能力,對呢對夫妻嚟講都係一個好大嘅挑戰,佢地都好清楚超人嘅能力帶來嘅破壞性。

於是超人老豆一直都教佢唔好打人,超人都好聽話,呢對夫妻好知道人類嘅醜陋同恐懼,慢一超人被世人知道,會帶來成個星球,甚至乎人類會竭盡所能去阻止超人,所以佢地根本係保護緊超人。

點解老豆唔比超人救佢?係因為保護佢,若果超人救咗佢,世人就會睇到原來有一個咁強大嘅人存在,咁樣情況會令到超人好危險,世界各地都會針對佢,佢只係盡一個爸爸嘅責任去保護自己嘅孩子,有乜撚野錯啊?

跟住General Zod出現,超人媽媽開始知道紙包唔住火,超人都開始去尋求自己嘅來歷,要面對General Zod嘅迫切性,超人嘅能力已經比General Zod揭露咗,世人已經知道有更強大嘅超人類,仲要有無窮嘅破壞性,人類被氪星人搞到束手無策,根本冇可能同氪星人一戰,於是一直受地球教育嘅超人,就要肩負起救世主嘅使命,救媽媽,救人類,要一同面對General Zod。

最後超人選擇咗救人類唔同General Zod同一陣線,係人類面前殺咗一個最後同自己同物種嘅人,但超人咁辛苦救人類,佢最後得到啲乜撚野? 到最後咪就係出現咗呢對養大超人嘅夫妻一直以嚟擔心嘅野囉。

超人嘅秘密係地球揭露咗結果呢對夫妻擔心超人嘅野咪出現哂係BVS到囉,有啲人心術不正想搞鳩超人「lex luthor」,世界各地嘅政治都討論緊超人抹黑超人,連蝙蝠俠都針對超人想殺撚咗佢,世界唔接納佢,由MOS到BVS個中心思想都係講緊一樣野,人類討厭同恐懼佢地唔認知嘅野,但超人一心係想幫人,但到頭嚟人類點撚樣對佢? 連蝙蝠俠都咁樣對佢。

你幻想吓現實世界突然有個神跌落嚟話比人類聽得係神我做到人類做唔到嘅野,人類會恐懼係一件好正常嘅事,比著自己都會驚佢慢一殺哂全世界咪仆街
邊個話超級英雄片一定要敘述式?你話啊?

電影根本冇正忠formula,電影手法係跟隨世界嘅發展產生出嚟,以前19世紀嘅戲夠三個鐘啦,入面冇對白Tim,又唔見你講?

從來都冇一條規矩超級英雄一定要敘述式,倒敘法都可以啊,睇你點樣玩,大撚把戲倒敘法,大把戲敘述式。

你又知唔知成個Production 荷里活係做得幾緊密?幾多心思係入面? 你又知唔知一個劇本形成背後做咗幾多重Research? 劇本結構成個打冧重新寫過幾多次?

你估寫劇本好易? Quentin Tarantino寫Inglourious Basterds寫咗十年先寫哂。

MOS做啲野已經動機咁明確,由BB仔講到30歲再著Suit咁明顯嘅角色成長,我真係唔覺得MOS劇情上有咩問題,我反而覺得唔係敘述式先好,大把英雄片係敘述式都唔係好睇,Aquaman都唔係敘述式,WW都唔係啦

MOS真係除咗打得有啲亂同啲CG唔係太靚,佢係一套好值得睇嘅作品嚟,無論美術上幾細致,啲氪星文都創作埋。

其實MOS個手法同Batman begins咪一撚樣,都係Flash Back細個渣嘛,由佢點搵到套Suit查自己身世都仲係敘事式。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞