Zack Snyder原版正義聯盟確定會上!

524 回覆
99 Like 15 Dislike
你覺得佢係超人一定救到佢老豆所以佢冇出手就係唔合理
第一,當時既超人唔識飛,更加唔知自己識
按一個普通正常地球人既思維,喺當時情況真係100%要衝出去先叫合理?
佢有想衝,不過老豆叫佢唔好,即唔關能力事,係聽老豆話
佢老豆想超人隱藏身份,做返個普通人,叫佢唔好衝,唔好展示佢既能力比其他人見到,咁又唔合理?
即係你覺得爸爸叫我唔好衝,咁我由鳩佢死啦,係唔係咁樣?
I miss you guys
Men are still good
你講到衝入去救完人會完全冇後果咁樣,會唔會你你既要求唔合理呀?
咁即係其實我係搶心有後果所以唔救老豆由佢死。定係聽爸爸話所以由佢死,都係短時間內評估晒兩樣野所以唔做?
咁到底係邊樣?你可唔可以答左我先?
但之後都係用超人身份做英雄,係老豆死左無人管撚住free啦,定還是用有雙重身份又做英雄又做普通人就ok?
定還是因為知奸角打到黎反正全世界都知有外星人都楊撚左就唔洗隱瞞?
其實呢,套戲都用左幾多篇幅去講超人既能力己經引起左人注意,再去講點解佢老豆想佢收埋自己嘅能力

你問我超人個時點諗我真係答你唔到,如果你將同樣情況,比100個人做選擇,都唔會有100個一樣既答案啦。我覺得套戲己經交代左超人做法既原因,我亦都覺得合理

不過你咁問,我只係覺得你將自己既做法代入左超人到,而唔係代入超人呢個角色,咁樣同你再講都冇意思
但之後都係做超人,咁係老豆死撚左就唔洗聽佢遺言定係反正全世界都知道左就無撚所謂?
佢未見返佢親生老豆之前,就算佢用超人既能力去救人,都係隱藏身份咁去做。算係起老豆既意願同想用自己能力去救人中間作出平衡既做法

‘‘定還是因為知奸角打到黎反正全世界都知有外星人都楊撚左就唔洗隱瞞?’’呢句我覺得你似係冇睇/睇唔明/盲反
你有冇睇佢親生老豆同佢講過咩?
其實人地都答咗你個個係當時超人受佢老豆嘅教育下所作出嘅選擇
可能係唔合理架啦 本身所有故事都有佢嘅plot 個位師兄都尊重你話唔同人有唔同嘅決定 電影又好觀眾又好even係你眼中係柒嘅都好
但你就好似周圍啄嘅雞咁chur撚住人唔放
即係好似我頭先咁講只要有一個秘密身份就唔會違反老豆意願就叫平衡左,人地叫你唔好做依樣野,你用另一個身份去做就無問題,咁就叫唔違反老豆意願係唔係?
有呀,佢話世人接受唔到佢依種人,咁所以只要佢用另一個身份唔好俾人知道佢本身個份係有超能力就ok?
同之前個套垃圾有咩分別?
你係咪冇睇架???
套戲入面超人有2個老豆架
點解係chur住人唔放?咁我想問清楚超人係驚唔成功所以由老豆死?
定單純聽爸爸講所以由佢死
定唔想俾人見到佢有超能力所以由佢死
我有問題想問就叫chur撚住人?
戲院果套真係垃圾黎
閃電俠可唔可以用返電視版果個男主角
電影版個男主角柒到飛起
我知,即你覺得咁做係叫做可以迎合晒兩個老豆無違反養父意願,即原來養父想你唔做,生父想你做,咁你只要用秘密身份做就叫做無違反養父意願?
唯一一套boss正面挑超人機
無用石
個中年發福既豬蝠俠打卒仔都便秘樣,最後仲要拎卒仔支槍黎射
拍得好既話,DCEU可以起死回生
之後做超人係佢冇得揀因為同鄉已經搵到黎
但係救老豆呢part你始終係用自己主觀角度去判斷佢冇衝係唔合理
好簡單
當時情況比擺100個人落去,我好肯定唔會100個人都揀衝,一定會有人由佢,猶豫甚至掉頭走
講到尾你知道佢係超人所以佢有第二個選擇就係不合理
我覺得觀眾一廂情願佢一定要毫不猶豫咁衝入龍卷風救人,呢點先係英雄片既不合理

再講,
就算佢之前聽老豆話要隱藏,之後改變主意
so what?
你人生有冇試過迷茫?做錯決定?
超人有以上既問題就係不合理?

我認同超人由鳩佢老豆死係一個mistake,一個錯誤
但我唔會話呢個舉動係不合理
唔知你明唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞