Zack Snyder原版正義聯盟確定會上!

524 回覆
99 Like 15 Dislike
恭喜DC fans
係咪調色/燈光問題
咁班外星人都係係地球呼吸到喎
唔係咁設定咪要下下戴住個罩
溫子仁講過觀眾既視覺會同亞特蘭提斯人一樣
唔會拍到黑蚊蚊
但如果換個角度,佢老豆幫佢洗左十幾年腦,然後已經慣左自己係一個普通人
咁不救可嘗唔係直覺/本能
咁導演係想要卡通片咁嘅顏色
咁嘅題材都唔啱現實啦
所以dceu唔會阿mcu咁完整
因為dc個個導演都有強烈個人風格 做唔到統一
但我就係最鐘意呢樣野每套英雄片都有自己既風格 正
仲有啲角色要弱化/縮減戲份係要架喎
vision一開始比人偷襲,咁都合理呀
hulk都一樣,不過只係可惜身為主角最尾變左comic relief
但有其他戲做得更好咩
[quote]

相比下Mos拍得高班好多
高樓大廈穿梭個種速度感
但雷神就平平無奇飛埋去/quote]marvel 英雄能力因導演要求而胡亂增減。因為唔想hulk 搶鏡,復仇3 搞到hulk 會變唔到身。幻視可以打贏ultron, 去到復仇3 一下收皮。奇異博士,ironman , peter 去到外星飛船竟然可以呼吸
仲有啲角色要弱化/縮減戲份係要架喎
vision一開始比人偷襲,咁都合理呀
hulk都一樣,不過只係可惜身為主角(冇3巨頭咁重要,但都有段感情線完得比較hea,banner同hulk嘅關係又唔係螢幕前解決, 但hulk其實可以出返,同natasha條感情又係冇人鍾意)最尾變左comic relief
但有其他戲做得更好咩
唔通justice league好啲?
但其實套aquaman都係一般
最尾打個觀眾唔識嘅國家打左10分鐘唔知睇緊乜
溫子仁拍出黎比較大眾化
節奏快 少悶場 多動作場面 運鏡好
拍水行俠呢個無咩人氣既角色都可以票房咁高
個人覺得溫子仁同羅素兄弟都係拍爆谷片一流既導演
結尾超人車站救人就殺左General Zod
親眼見倒老豆死就唔撚救
咁對比法結構係咪好大問題
mos成套戲最敗北Smallville組成戲份
依D戲份只係 Clark Kent零碎回憶交待手法
係令成套戲大收唔倒主因,
英雄起源電影個成長戲份過程係好重要
手法係要好敘述式比觀眾知道主角成長由來
之後神奇女俠成功就係個成長戲份過程做得好
mos係 Smallville手法做衰左,所以令mos票房高開低收
zs拍戲打鬥效果mood都係好,但組成就係有問題,成日有d編審on9場位
佢拍D戲始終唔上倒神檯地位,就算watchmen 都係3個鐘dc先得睇戲院版係唔掂
講起joss jl
最不解係個規模仲細過mos同bvs
mos打到地球差d比氪星人改造 世界末日咁既feel
而bvs又係打到癲 成個大都會嚴重破壞
唔係超人既話一早滅亡
但係jl入面變左最無末日feel
完全無危機感
可惜拍出黎個家人只係尷尬笑位
果時joss 根本個腦重諗住avenges aou衰撚左
將avenges aou段Sokovia慨念搬撚落JL到sell比當時wb班on9高層
結果成撚套JL結尾戲大籠基本係aou番版來,
套JL又點會唔死丫
始終覺得係個風格不淪不類 如果由頭到尾都係joss搞 可能都唔係衰成咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞