大膽設想,可否在台灣建立一個「新香港」

581 回覆
189 Like 825 Dislike
最簡單講語文能力,我就讀垃圾中學既,即係成級得幾個入到大學個隻。我d同學過到去讀台灣大學英文能力測試已經係中上

講緊係排名中間位置既大學,唔係聽都未聽過個d
真心嘅
換你係台灣人
你想唔想一次俾大班人
同你爭土地爭職位先
仲要唔係無左香港人就唔掂
自我中心到咁,當自己邊撚個?
我直頭唔介意夾錢起個人工島係台灣本島隔離住入去。
搵區議會同台灣城市搞 姊妹城市先有無得諗
no 冇中國金融生意 自動玩完
ff到傻 唔好再晒時間係d不設實際既野上面
人地搞流亡政府 行刺二蔣嗰時
大家精蟲都未係 睇到自己咁高
你願意咋,我哋唔願意架,保留唔到香港文化咁獨立嚟無意思
好有興趣
本身都識講半桶水台語
所以呢? 你去台灣做你所謂新香港人 英文好過人少少 但都係過唔到面對國際 同外國人溝通個條baseline 咁請問你個所謂中上英文有咩撚野用。 請問幾時輪到咁多位band 2英文中上上場呀?
幾自大先可以講得出呢番說話
Exactly 而且過到去 就算你叻 幫嗰到揾到錢 咁同內地過嚟讀大學 出嚟搶市場嘅nds冇乜分別 佢地都比香港人鬧咁耐 你估台灣人唔會鬧?
相見好同住難 聲援當然義不容辭 但講到生活喺台灣 問咗人地未
香港人喺台灣形象出曬名串 睇唔起人 你地代入人地角度 問心想唔想有啲咁嘅人同一齊住
利申 只係唔想見到台灣人將來憎香港人
台灣人肯唔肯先

btw我估最後最多有幾萬人肯
其他人有太多負累,家庭同工作
東岸一打風就食正 唔發展城市係有原因
一聽到「台積電」就問呀?
所有地方都有原居民,有咩可能畀個地方你玩?
呢個方法只適用喺落後/極荒蕪嘅地方
台灣人以為你地係共諜植根台灣添啦
咪搞人地啦
ff文
有錢有才能搞「新香港」既人唔會討論
認真討論得既人唔會係香港既菁英階層
內地係共產中文!!係中國啊!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞