大膽設想,可否在台灣建立一個「新香港」

581 回覆
189 Like 825 Dislike
真。成日把口人才人才,炒股炒樓呢d不務正業嘅就叻。當全世界都講緊發展高科技嘅時候,惟獨香港好似未訓醒咁。外國冇人想要咁多炒樓炒股“人才”呀,識落手落腳做技術嘅至講啦
咪搞鳩人地個國家啦
香港人大部分淨係識買樓,跟大環境大升咗就以為自己好勁,好有眼光
你老母啲大陸親戚落嚟你屋企住幾日你口講都會話冇所謂,到佢講話長住 分埋你間房嗰時 你又係咪冇問題? 日日屌大陸人落後搶公屋搶資源,而家做一樣嘅野就冇問題?唔好下下當台灣真係會救香港啦
Offer幾百萬低端人口
人才隨時都可以去歐美啦 大把人招手
點會同你去荒島
香港個垃圾島都成萬億啦
不過根本冇可能做到,
價錢太貴,
台灣社會亦都唔接受(法制、環保)
其實凡事都係兩睇
多咗人亦都會多咗嘢做 多咗稅收
係整大咗個餅嘅
其實對比搬人過台灣
更加重要嘅係搬業務過台灣
咁先係真心對台灣有利 有經濟效益
佢地先會有大D機會肯俾香港人嚟

P.S. 香港村都仲有可能 割地式嘅新香港就難囉
自貿區依個concept唔錯
台東發展度低

係因為地震極頻密 起所有野個成本都拉高 (咁當然同香港比幾億起條橋無得比) 超大型基建條數好嗱利
唔想比支那人入侵
但自己走去入侵台灣
係樓主話要搞台灣咋,我無同意過
台灣無欠香港人wor
都未曾擁有過香港
係都係去英國死𦧲爛𦧲
叫佢俾個屬島香港人搞仲好啦
一間屋住多個人你肯唔肯

你緊係肯 你係搬入去果個

係好餸左呀 但係好多野唔係剩係講錢

莊閒都未識分
香港男性過去參軍,呢個可以係一個誘因
如果有幾十萬香港男性過去後參軍,對台灣軍事上既幫助係好大,我地有共同敵人,只係目的唔同。我地想光復香港,台灣想保護主權。
其實如果可以光復香港,將香港交俾台灣管理都未嘗不可。相信好多人都樂意
有台灣fd覺得啲香港嚟嘅遊客觀感唔太好
香港人 咩質素 出到去人地點睇 大家心裏有數
仲話去人地地方插旗..
其實知唔知個醜字點寫?
弱智

香港人去參軍 對台灣軍事上既幫助好大?

你係咪太睇得起自己啊
唔知以為香港以戰鬥民族出名

假設你光復到香港 又要將香港交比台灣管?
你一係就睇得自己太高 一係就係到矮化自己係咩玩法
台灣人第一個反對 去又搶資源又炒貴地價 冇人想你去 隔岸支持下你就仲得
Exactly ,兒登仔成日以為香港好勁以為自己好威,但其實自己只係香港既底層, 搵至少十皮一個月先好當自己精英人才啦唔該
大膽講句
寫依篇文既人 同埋樓主擺上連登討論
真係柒到飛起 同大公報d飛機文 同一個級數咁柒

人才 同 金錢?

有錢人 同 專才
根本就唔會ff埋ed白痴嘢
台幣6m 就過左台北啦
同你夾錢 求台灣割個台東比你

你又有無本身 同人地公平出資
無既話 就算台灣出埋價 肯割
一堆財團 最多帶埋班離地中產 真專才走
要你把柒啊

個po仲有人講 話 乜9d英文好過人地d中游大學既學生
咁所以呢? 你係個不可多得既人才?
柒到忍唔住屌

唔好再討論依d 整柒自己香港人既野啦 求你啦樓主
首先法律同金融點搬,除非美國制裁香港金融業,成套香港制度搬去台灣做
香港係好勁
但唔係每個香港人都好勁

我地學校平均成績比其他學校好
然後依間學校入面包尾既人出黎認叻話學校好多勁人
依家我地學校肯成間轉曬過黎你個間係你執到
完全唔諗下勁個個根本唔係自己
所謂嘅新香港根本就係香港 喺第二度頂多只可以叫做小香港
臺灣就係臺灣
你去得臺灣, 就要做臺灣人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞