大膽設想,可否在台灣建立一個「新香港」

581 回覆
189 Like 825 Dislike
香港手足質素會好好
台灣Youtubers支持 同大部分台灣人支持係兩回事. 當有五十至一百萬人台灣settle, 你個對住屋, 學校, 交通有乜影響?
蝗蟲
移居 同有永住權 ,同做台灣人國籍 係唔同CONCEPT
有新選址
唔好咁樣踩女手足ok?
賣咩檳榔香港人有財有才能
台灣好多人欣賞我地
依家台中既新樓花大約係二百萬港紙
台北會貴少少 二百五至三百萬 (新盤)

新香港可以選址平d既地段起一個小鎮先
你覺得到時班藍絲會唔會仆過去
不過我覺得可以係教育上開放俾香港年輕人過去讀書先,再睇下可唔可以落地生根
你都幾 fun

IFC一期由1994年開始興建
點解要將劉德華填海論加入台灣?

台灣根本大把地未開發

東部 中部
樓豬On9到,都唔知真係On9仔定分化撚,想分化港台兩地,台灣人見到呢個9po實屌死香港人
一係就樓豬真On9,同台灣人根本無乜接觸過,完全唔了解佢地對香港人嘅諗法
https://pincong.rocks/question/25150
人哋品蔥班友都淨係敢諗下攞阿根廷南部啲山卡啦地方 樓主就獅子開大口要人哋台灣寶島
咪撚搞鳩亂人地台灣啦屌你老母
又唔撚係唔知大部份香港人咩質素on撚9
做咩要文化入侵台灣?仲衰過支那人
收皮啦 咪撚再丟香港人既架
本身個朵係台灣人眼中已經夠臭
仲要講埋咩要不是香港人...香港人可以幫你乜乜乜
如果攪,說服台灣將會係重中之重。請先試下說服我地「想吸引人才點解唔攪好d專才計劃,面要消耗大量資源時間仲要同中共角力黎攪新香港」
On99
你話起國際金融中心就起到?
金融人才全世界都有 唔缺你香港
香港做到係有天時地利人和
金融中心要行普通法 而台灣係行大陸法
咁點撚樣做金融中心啊 有冇常識架屌你
我估你應該係篇文嘅作者
講嘅嘢一樣咁on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞