大膽設想,可否在台灣建立一個「新香港」

581 回覆
189 Like 825 Dislike
一年前仲台狗台狗咁嗌又笑鳩人人工低
福克蘭得唔得?但基建好差 又冇乜人識西班牙文 可以同周邊國家進行交易
依家去台灣建立新香港
個concept咪同大陸人落香港建立小大陸一樣
咁4年後呢?引香港人入黎?
你喺台灣本島入面建立新香港
同當日國民黨統治既中華民國內建立中華蘇維埃共和國有乜分別?
同宜家各大歐美西方國家內建立孔子學院有乜分別?
踢緊般尼嗰個達哥斯基
香港人去年的抗爭運動,促成了蔡英文總統的連任,大家在與台灣政府談判時,可以用此作一個重要籌碼。

屌你老母睇到自己咁高仲想拎黎要脅人咁既賤種心態你都係岩死返去做支那人啦
去得台灣移居,第一個要做係台灣人,唔係香港人明未? 去人地地方 AR
不可取
你去台灣討論區問下,睇下會唔會比台仔屌到反皮。

點解要搞咩新香港,係移民嘅咪移,好好融入唔得嘅,同支那人移民後搞咩唐人街,華人社區,侵占式移民,邊有國家會中意?

台灣人冇欠香港人啲咩,點解要冇喇喇比資源香港人搞呢啲嘢。政治立場同一陣線,唔代表你可以霸埋人地屋企嚟玩。香港人咁撚憎支那移民,但自己想學支那人去佔人地方,佔人資源。

咪同我講香港人人才多,搞起金融市場,呢啲只係自大嘅表現,就好似同人講台灣人搞唔起金融,一定要靠香港人搞咁。

你呢個設想太自大,世界唔係圍繞香港人,何況唔好高估台灣人對香港人嘅情感,政治立場一樣唔係大哂架,香港人中意投訴,自大,冇禮貌,自以為是,係台灣出哂名。

尊重台灣,移民嘅就請融入當地文化,了解法律稅務責任。搞咩新香港,香港區,香港村,全部都係支那式侵佔嘅一種。香港有事走去台灣,咁台灣有事係咪又走?定會留下來並肩作戰?咁撚中意走,點解唔好好守護家園。
唔只大膽設想,已經去到發開口夢嘅地步
「我哋有錢有人才,你有得揀唔要我哋咩?」
「唔係話逼你要,不過咁,唔係因為我哋小英點會贏到啊?」
求神拜佛千祈唔好畀台灣人睇到

逐個去就話技術移民姐,你一批人話建立新香港就技術難民啦
立場一致都唔係話走去人哋地方又食又拎,仲講到互惠互利咁
如果品蔥班人用你呢啲理由話要建立新中國,喺香港建立反共基地
然後湧一大批人入嚟
你係咪一樣接受
憑咩要台灣分塊地俾你
其實台灣得2300萬人口,唔算多,大部人往響大城,台東,台南真係唔多人,個人覺得小國要連結多D 人先可以對付中共
真係好撚肉酸 有求於人個姿態仲擺到咁高
全世界都好難包容突如其來既二百萬人口
支那都好多專才落黎 你又唔制?
點解台灣要比你建立一個「新香港」?
其實可以 但有幾個問題 制度 教育 文化 法律 同埋 經濟 最後一點最難
覺得自己搬去台灣係造福緊台灣班友同支那人覺得自己係造福緊香港有咩分別
照下鏡啦 D嘴臉噁心到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞