大膽設想,可否在台灣建立一個「新香港」

581 回覆
189 Like 825 Dislike
香港人去到外國工作,都一定會成功?
你自己睇下呢個post有幾多負評先啦 理想家
依家全世界都缺乏投資機會,除非五眼甚至歐盟都願意承認「一個中國」係台灣,咁香港人可以借機將自己成個金融業步連埋的大孖沙(最重要資金)搬過去,咁樣先能夠帶動成個台灣整體向上。

如果唔係貿然大量人搬去台灣只會成為蝗蟲。
如果真係移民左去台灣既香港人,我只希望你地能夠真正努力融入台灣社會,唔好將香港果套太功利既白鴿眼帶過去,同埋希望你地真正愛台灣,願意去守護果個地方。

香港人係歷史成功係因為成為歐美係大陸投資既買辦,而香港唯一可取就係法律同自由,就算大家都知道呢兩樣係好野,但要成功移藉到另一個國家都一定係巨大衝擊。

千祈唔好激起台灣本土人反感。
叫台灣畀個綠島你發展新香港
香港大部份所謂人才都是金融生意類啦,無左中國市場呢班人才唔多掂。
要不是香港人照顧
台灣人理鳩你la 佢夠位接晒你班深但根本人地無諗過
其實到時香港人會變咗「新台灣人」
跟住就話香港人蠶食台灣乜乜柒柒
當然都有例子係例外啦
文化大革命時好多中國人逃走嚟香港
而開始慢慢同化咗做香港人
咁未係鄉土崇拜.
得罪講句,咁同蝗蟲有咩分別?
自大到嘔
你不如諗下連登有幾多五毛同分化撚先

真係當連登正負皮=公投參考結果?
講真有得留係香港邊個想走

講文化飲食最相近係台灣

去歐美唔係個個都接受到,仲要依家全世界都憎中國人,見你黃色人樣就打鳩左你先啦
人哋都未開波話你香港人搶晒佢啲本土生意,樓主真係唔知上半年收緊咗投資移民,就係因為你哋香港人成日都以為有錢就可以去人哋國家享受福利
老老豆豆佢地有班一早覺得香港都只係中國一個市

你割個長洲俾澳門都唔肯啦將心俾己 人地無可能幫到咁盡 佢地國民都唔會同意
到時變香港蝗
自大到口吻同支那如出一轍
自大之餘
仲講到人哋台灣好似欠咗佢咁
痴痴哋
https://youtu.be/UWNBohJmKYs

自己唔鐘意支那人嚟自己地方入侵
自己去入侵人地地方,咁又可苦呢

支持買個荒島就可以了
人和都有既

英國人
香港嘅問題係大陸人搬嚟香港,又唔肯融入香港本地文化,反而鬧香港人唔肯融入中國。
如果一開始大陸人肯融入香港,就唔會有咁多問題。
利益當前 原來有部分人骨子裡都係中國人
禁同支那人有咩分別
你要建立一個類似唐人街或者黑人區咁既聚居社區我覺得可以考慮,但如果打算複製香港成套制度過去....法制上恐怕唔太可行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞