大膽設想,可否在台灣建立一個「新香港」

581 回覆
189 Like 825 Dislike
CLS
香港人不做蝗蟲
鬼叫英美出賣波蘭將波蘭送俾蘇聯,仲要蘇聯有份入侵波蘭,仲有卡廷大屠殺,華沙起義又陰鳩波蘭人,你話班人仲點會返去?
之前陳雲提過 勁多台灣人屌 人之常情
因為你去人地方仲諗住保留自己文化 其實變相係一種文化侵略
正如學校教普通話 改變香港根本語言文化都係一樣 你會屌
同支蝗侵略加拿大/澳洲一樣
國民黨打唔返大陸返嚟
越南難民都打唔返越南返嚟
現實係過左去就返唔到嚟
唔贊成,有啲錢有啲能力既香港人會揀歐美
揀去台灣既香港人通常都係無乜錢無乜技術
無謂去台灣拖累人
正所謂相見好同住難
應該加入台灣中華民國
團結中華民族
你唔係諗我地想唔想
你應該諗佢地想唔想

你依家搞投票=中共搞投票收返香港 之後俾壓力我地

我會覺得你依個諗法好霸道
要做 都等佢地出聲
以色列同巴勒斯坦就係好多衝突,霸人地嘅地方點都係講唔過去,最好自己買一個島,再黎過
除非人地台灣人想 , 否則唔駛傾
可否在香港建立一個新中國?
向啲窮國買都仲有可能,西方國家無可能為錢放棄主權
好似中國人咁
如果台灣無啦啦多幾百萬香港人
本地台灣後生仔點算
好似香港無啦啦多左幾百萬大劣人咁
樓價升到仆街
之後一連串土地同埋屌西問題大家明
之前有巴打夠話租美國地啦
唔係大膽

係自大無知戇鳩啫
啱呀,獨在異鄉為異客,呢種感受實行起上嚟會係最大阻力
香港大把共諜藍絲,移晒過去害人?香港廢老娶大陸女人,隨時又要過台灣團聚搵台灣納稅人養,台灣人有無咁戇鳩?
喺香港叫你劃一個地方出嚟比其他人你都唔鍾意啦
真是荒謬,把自己看得那麼高
有冇諗過台灣人唔想香港人過去
蔡英文肯 台灣人肯唔肯啊唔好用蝗蟲係香港建新中國做比喻啦 英國人重返香港 要求係西貢劃地建國都冇人彩佢啦

再者 社會保障 醫療保障 係要用台灣資源 還是自己地域資源先 如果自己資源 頭十年 手足真係有病有痛可以等死

最直接與其係台灣搞 真係本土大力發展黃色經濟圈 發展黃飯店 黃的 黃巴 一定資本既時候 黃色地產圈 用資本去玩仲實際
agger
香港呢兩個字太大包袱,同埋入藉台灣就係台灣人,應該掉低香港人呢個身份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞